EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Растежът на икономиката се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Растежът на икономиката се забави

mail16:40 | 01.11.2018прегледи 604 коментарикоментари 0


Растежът на американската икономика се забави през третото тримесечие, но остава силен ръстът на потребителските разходи, показва експресна оценка на Департамента за търговия.

През периода юли - септември брутния вътрешен продукт на САЩ нарасна с 3,5% на годишна база след растеж от 4,2% през второто тримесечие, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж между 3,3% и 3,4%.

Основен двигател на растежа през третото тримесечие продължава да бъде частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През трите месеца до края на септември растежът на потребителските разходи се ускори до 4,0% от 3,8% през второто тримесечие, отбелязвайки най-сериозно повишение от края на 2014 година насам и добавяйки цели 2,69 процентни пункта към икономическия растеж.

По-големите държавни разходи, които се увеличиха с 3,3%, също оказват подкрепа на икономическата експанзия, добавяйки 0,56 процентни пункта към растежа на БВП.

В същото време растежът на дълготрайните бизнес инвестиции се забави рязко до едва 0,8% от 8,7% през второто тримесечие и от 11,5% в началото на годината, отбелязвайки най-слабо повишение от края на 2016-а година. Инвестициите при строителството на жилища пък се свиха с цели 4,0%.

Стойността на бизнес запасите (непродадените стоки) обаче се увеличи през третото тримесечие със 76,3 млрд. долара след спад с 36,8 млрд. долара през предишното тримесечие, което допринесе с 2,07 процентни пункта към растежа на американската икономика - най-солиден принос към растеж от началото на 2015-а година.

Негативно влияние върху икономическата експанзия през второто тримесечие оказва понижението на износа с 3,5% с оглед на ескалиращото международно търговско напрежение и след негов растеж с 9,3% през второто тримесечие, докато вносът нарасна с цели 9,1%. Това негативно представяне на нетния експорт отне цели 1,78 процентни пункта от растежа на американската икономика - най-силно негативно влияние на търговски баланс  върху икономиката на САЩ от 33 години насам (от второто тримесечие на 1985-а година).

От Департамента по търговия посочиха, че на този етап не може да се оцени потенциалното влияние върху БВП на урагана Флорънс, който удари сериозно щата Северна Каролина в средата на септември.

Тези данни са добра предпоставка за продължаване на политиката на Фед на постепенно повишаване на лихвените ставки, като повечето американски централни банкери очакват още едно увеличение на федералната фондова лихва до края на 2018-а до диапазона между 2,25% и 2,50% (най-вероятно на заседанието през декември).

Трябва да се има предвид, че одобреното от Конгреса на САЩ в края на миналата година съкращаване на данъците с 1,5 трлн. долара беше част от плана на президента Доналд Тръмп за увеличаване на икономическия растеж до годишния темп от над 3%, като досегашните данни са в подкрепа на този план. Анализаторите са съгласни до голяма степен, че това данъчно законодателството ще стимулира икономическия растеж в близко бъдеще, но те продължават да бъдат разделени по въпроса, дали намаляването на данъците ще допринесе за устойчив темп на растежа в средносрочен и дългосрочен план на фона и на водената от САЩ протекционистка политика и "война с митата" с водещ търговски партньор като Китай.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg