EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Промишленото производство и цени↑

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Промишленото производство и цени↑

mail18:00 | 18.10.2012прегледи 446 коментарикоментари 0


Промишленото производство в САЩ е нараснало леко през септември заради слабия растеж на производството в заводите, предаде АР. Управлението за федерален резерв (УФР) съобщи, че промишленото производство на САЩ се е увеличило с 0,4% през септември след спада от 1,4% през август. Данните от август са повлияни от спиранията на производството, наложени от урагана Айзък по крайбрежието на Мексиканския залив. Заводското производство, най-важната част от промишленото
производство, е нараснало само с 0,2% през септември. За тримесечието юли-септември заводското производство се е понижило до 0,9% на годишна основа, което е първият тримесечен спад от пролетта на 2009 г.
В същото време потребителските цени в САЩ са се повишили през септември заради скока в цените на бензина, който застрашава покупателната способност на потребителите, предаде Reuters. Въпреки това не изглежда вероятно инфлацията да отклони Управлението за федерален резерв (УФР) от курса на смекчаване на паричната политика. Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,6% миналия месец, колкото бяха и очакванията на анализаторите, съобщи днес министерството на труда. Цените на бензина са скочили със 7% през септември, след като предходния месец отчетоха растеж от 9%. Високите цени на бензина накараха американците да намалят разходите си за други стоки и услуги. Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, е нараснал с 0,1% за трети пореден месец. През 12-те месеца до септември потребителските цени са се увеличили с 2%, което е най-бързият темп от април. През август показателят бе 1,7%. Основният индекс е нараснал с 2% в този период. Според повечето икономисти инфлацията не застрашава икономиката в дългосрочен и краткосрочен план. Някои специалисти са на мнение, че за кратък период Управлението за федерален резерв ще остави цените да растат по-бързо от целевите 2%, определени от централната банка, за да допринесе за ускоряване на икономическия растеж и възстановяване на националната икономика от рецесията през 2007-2009 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg