EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Потребителите се активираха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Потребителите се активираха

mail18:45 | 21.10.2020прегледи 642 коментарикоментари 0


През септември 2020 година продажби на дребно в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното растеж, приключвайки едно силно тримесечие, но въпреки това икономическото възстановяване от коронавирусна криза остава под въпрос с оглед на новата вълна от Covid-19 и липсата на допълнителни спасителни финансови стимули. В същото време индустриалното производство се понижи изненадващо през септември за пръв път от пет месеца насам.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември нараснаха с 1,9% след повишение с 0,6% през август, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен растеж с 1,0%.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно се увеличиха през септември с цели 5,4 на сто.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха с 1,5% след повишение с 0,5% през август и очаквания за повишение с 0,4%, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те също се увеличиха с 1,5% при очаквания за повишение с 0,5 на сто.

Силен ръст от 3,6% отбелязаха продажбите на автомобили и на части за тях след повишение с 0,7% през август.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се повишиха през септември с 1,4% спрямо август, когато се понижиха с 0,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,2%. Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Индустриалното производство на САЩ обаче се сви през септември за пръв път от пет месеца насам, понижавайки се с 0,6% спрямо август, когато нарасна с 0,4 на сто, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 0,5%.

Изненадващият спад се дължеше до голям степен на рязко понижение с 5,6% при производството в областта на комуналните услуги и на понижение с 0,3% на промишленото производството, докато минно-добивната промишленост нарасна с 1,7 на сто.

Натовареността на производствените мощности се понижи през септември до 71,5% от 72,0% месец по-рано.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg