EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Парадокс при технологичните компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Парадокс при технологичните компании

mail10:09 | 13.02.2024прегледи 434 коментарикоментари 0


Американската икономика се развива добре въпреки високите лихвени проценти и геополитическото напрежение. Трудовият пазар в страната показва учудваща стабилност въпреки опитите му за охлаждане, което би намалило инфлацията и впоследствие би убедило Управлението за федерален резерв да започне да сваля лихвите.

В един цял сектор, при това изключително важен и показателен за съвремието, обаче от миналата година се развиват други, на пръв поглед необясними и парадоксални тенденции.

От десетилетия насам високите технологии, най-вече дигиталните, се превърнаха в лицето на днешна корпоративна Америка. И именно този сектор вече година плавно и постепенно освобождава служители. По данни на сайта, следящ движенията на трудовия пазар, "Лейофс.фий" (Layoffs.fyi), цитиран от в. "Уошингтън поуст", американските технологични компании през миналата година са се "разтоварили" от 260 000 служители.

В същото време само през януари американската икономика като цяло е добавила нови 353 000 работни места. През същия този месец обаче "Гугъл" (Google), "Амазон" (Amazon), "Майкрософт" (Microsoft), "Дискорд" (Discord), "Сейлсфорс" (Salesforce) и "Ибей" (eBay) съкратиха хиляди свои служители, а преди броени дни "Пейпал" (PayPal) съобщи, че свива работната си сила с 9 на сто, което означава, че 2500 души ще останат "на улицата".

Какво е обяснението за този на пръв поглед странен парадокс?

Мениджъри от сектора твърдят, че съкращенията се налагат, тъй като технологичните компании са били наели твърде много нови служители по време на пандемията, което в сегашната ситуация вече не е необходимо. В същото време високите лихви ги притискат финансово, а инвеститорите държат печалбите да си останат на досегашните високи нива.

Всъщност първата лека вълничка на съкращения мина през технологичния сектор още през 2022 г., но остана като цяло незабелязана. Тогава на голяма част от новонаетите, за да бъде задоволено търсенето по време на пандемията, беше показана вратата, или с други думи, секторът се върна на предпандемичните си нива.

От 2023 г. обаче тенденцията е друга. Компаниите продължават да съкращават служители, за да повишат ефективността си и за да увеличат печалбите си - точно това, което инвеститорите желаят, и същевременно търсят нови полета за инвестиции.

"Ще продължим да внимаваме в какво инвестираме и ще продължим да инвестираме в нови неща и нови области и неща, търсени от клиентите. И там, където можем да намерим ефективност и да направим повече с по-малко, ще направим и това", каза преди дни главният финансов директор на "Амазон" Брайън Олсавски в отговор на въпрос на репортер.

"Това е начинът, по който работи американската система", посочва Марк Занди, главен икономист в аналитичното звено на "Мудис" (Moody's Analytics). "Търсенето на печалба няма пощада, то пренасочва ресурсите много бързо от едно място на друго.“

Реалните икономически условия все пак също имат отношение към съкращенията. Високата инфлация в периода 2022-2023 г. и свързаните с това икономически притеснения накараха много компании от други сектори да свият разходите си за софтуерни и облачни услуги, което неминуемо се отрази на технологичния сектор, казва Джил Лурия, технологичен анализатор към "Ди Ей Дейвидсън" (D.A. Davidson). Според него отгласи от тази тенденция ще се усещат и през настоящата година. "Последните данни сочат, че нещата не се влошават, но засега и не се подобряват", посочва той.

За някои експерти обаче освобождаването на служители е просто трик, за да бъде сложен край на безконтролния растеж на заплатите в технологичния сектор. В продължение на десетилетия служителите в сектора се възползваха от експлозивния му растеж, за да сменят работните си места "като носни кърпички" и на всяко следващо да договарят все по-високо и по-високо заплащане. Което неминуемо изяждаше част от печалбите на компаниите. Постпандемичното отрезвяване е на път да сложи край на това "прехвърчане от цвят на цвят", или поне да го ограничи.

И не на последно място за свиването на служителите в технологичния сектор влияние има и навлизането на изкуствения интелект. Коя компания би отказала да "наеме" служител, който може да работи 24 часа в денонощието, да не му се налага да спи, яде, пуши и ходи до тоалетна и най-важното - не иска повишаване на заплатата. Всъщност не иска никаква заплата. Поне засега.

Новите "служители" все пак едва прохождат, но едва ли има съмнение, че скоро ще започнат реално да изместват хората от определени позиции. А какво ли ще се случи, когато стигнат до ръководните места?

И ако това все още е сравнително далечна перспектива, съкращенията в сектора продължават. Само през януари картината, при това непълна, е както следва:

"Амазон" - Стрийминг подразделението "Туич" (Twitch) намали служителите си с 35 на сто, или с около 500 човека. Секторът за аудиокниги и подкаст "Аудибъл" (Audible) съкрати 5 на сто от служителите си. Със същия процент се раздели и подразделението "Бай уит прайм" (Buy with Prime)

"Алфабет" (Alphabet)  - "Гугъл" обяви, че съкращава стотици от отдела си за продажба на реклами, както и от хардуерния екип, отговарящ за "Пиксел" (Pixel), "Нест" (Nest) и "Фитбит" (Fitbit). Мнозинството от служителите на екипа за добавена реалност също отиват на улицата. Съкращения бяха обявени и в "Екс лаб" (X Lab), подразделение за развитие на нови технологии, което освен това се обърна към външни инвеститори за финансиране.

Ай Би Ем (IBM) - Компанията обяви, че през настоящата година ще съкрати неуточнен брой служители, но ще наеме нови в сектори, свързани с изкуствения интелект.

"Докюсайн" (DocuSign) - Компанията обяви, че намалява работната си сила с 6 на сто, или с 400 души, основно от отделите за продажби и маркетинг.

"Ибей" - Планира се съкращаване на 1000 служители, или на около 9 на сто от работните места.

"Майкрософт" - Към трудовата борса се запътват 1900 души от подразделенията "Активижън близард" (Activision Blizzard) и "Ексбокс" (Xbox).

"Орора иновейшън" (Aurora Innovation) - Компанията за развитие на технологии за автономни возила ще съкрати 3 на сто от служителите си в рамките на реорганизация.

"Снар" (Snap) - Планира се освобождаването на 528 служители, или 10 на сто от всички.

"Сейлсфорс" - Работата си губят 700 души, или 1 на сто от всички служители на компанията.

"Юнити софтуер" (Unity Software) - Производителят на софтуер за видеоигри ще съкрати 1800 работни места, или около 25 на сто от служителите си.

Реорганизацията е едва в началото си. Следим с интерес как ще се развие и най-вече в каква посока ще поеме, след като прахът се разсее и тенденциите станат по-ясни./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg