EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Памукът силно поскъпна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Памукът силно поскъпна

mail09:35 | 25.03.2022прегледи 1077 коментарикоментари 0


Продължителната суша в някои централни райони на САЩ доведе до скок на цената на памука до над 10-годишен максимум от 1,3171 долара за фунт (около 453 грама), предаде Франс прес.  Това е с близо 50 на сто над стойността от средата на септември. За последен път памукът се е търгувал над такава цена през юли 2011 г.

В Северозападен Тексас, където се произвеждат около 40% от американския памук, от началото на януари има необичайна липса на валежи. Сушата оказва натиск над пазара, който вече е под напрежение заради засиленото търсене на памучен текстил, свързано с пандемията, тъй като хората прекарват повече време у дома.

Освен това Китай, който е най-голям производител и вносител в света, силна е увеличил търсенето. Друга причина е скокът на цените на пестицидите, често използвани при отглеждането на памук, които се произвеждат от петролни продукти. А цените на черното злато растат.

Високите цени на памука могат да доведат до увеличаване на площите за отглеждането на тази култура в САЩ, но скъпите пестициди ще ограничат това разрастване, отбелязват търговци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg