EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ отмени 40-год. забрана за износ на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ отмени 40-год. забрана за износ на петрол

mail13:42 | 18.12.2015прегледи 1005 коментарикоментари 0


С решение, което се считаше за немислимо само до преди няколко месеца, лидерите на Конгреса на САЩ се съгласиха да вдигнат 40-годишната забрана върху износа на лек суров петрол, като това историческо действие отразява политическите и икономическите промени, предизвикани от бума в американската петролна сондажна индустрия през последните години.

Споразумението, което ще позволи износа на петрол, беше в центъра на сделка за промяна на данъчното и разходно законодателство, която беше оповестена късно вечерта във вторник от републиканските лидери в американския Конгрес. Въпреки това обаче, лидерите на Демократическата партия все още не са потвърдили своето съгласие, като Конгресът и Сенатът тепърва трябва да одобрят отмяната на 40-годишната забрана преди законът да бъде одобрен и подписан от президента Барак Обама.

Сделката ще позволи вдигане на многогодишната забрана, което представляваше важен приоритет за републиканците и за петролната индустрия, и в същото време ще трябва да бъдат приети мерки на демократите относно околната среда и възобновяемите енергийни източници, които включват разширяване на данъчните кредити за вятърната и соларна енергетика.

Евентуалното постигане на това споразумение ще представлява отдавна желана победа за петролната индустрия в страната и то в момент, когато на среща на световните лидери във Франция беше постигната голяма международна сделка за климата, имаща за цел рязко намаляване на вредните емисии от петрола и други горива - сделка, против която беше цялата световна петролна промишленост.

От близо две години насам повече от дузина независими петролни компании, включително Continental Resources и ConocoPhillips, лобираха пред Конгреса на САЩ за вдигане забраната за износ на петрол, като се аргументираха, че освобождаването на петролния износ ще премахне изкривяването на пазара, ще стимулира американската икономика и ще засили националната сигурност./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg