EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Нови мита за стомана, алуминий

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Нови мита за стомана, алуминий

mail06:45 | 10.03.2018прегледи 4683 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп подписа в 15:30 часа местно време в четвъртък, осми март (22:30 българско време в четвъртък) новите тарифи върху вносния алуминий и стомана в САЩ, равняващи се съответно на 10% и 25%. Белият дом обяви че временно стоките на Канада и Мексико няма да са обект на новите тарифи, като освен това партньорите на САЩ могат да започнат преговори за избягването на вносните мита, които влизат в сила след 15 дни.

Указът бе подписан в Белия дом в присъствието на ключови съветници на Доналд Тръмп, който освен това бе заобиколен и от работници от секторите на добив на алуминий и стоманообработката. Противоречивите мита, които предизвикаха едновременно международен и вътрешен отзвук, останаха верни на този процес, тъй като по времето на подписването не присъстваше нито един републикански представител от Конгреса, като председателят на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Пол Раян заяви, че „не съм съгласен с това действие и се страхувам от непреднамерените негови последици“.

Един от главните икономически съветници на президента – Гари Коен, също не беше на подписването, по простата причина, че подаде оставка, малко след като Тръмп обяви намеренията си, макар от Белия дом да не са потвърдили официално, че неговото оттегляне е свързано с тарифите. Друг от търговските съветници на Тръмп – Питър Наваро, обаче е на друго мнение, като отбеляза, че не може да има държава без развита стоманена от алуминиева индустрия, а по думите на Наваро и двете такива в САЩ се намират „на изкуствено дишане“. От Вашингтон заявиха, че в новите тарифи няма нищо изненадващо, тъй като това е било едно от предизборните обещания на Тръмп. "Обещание дадено, обещание изпълнено", заяви представител на Белия дом.

Реакциите в международен план също не закъсняха. Макар Канада да е временно изключена от въздействието на тарифите, от националната банка на страната изразихa мнението, че те носят „потенциални сериозни последствия“. Малко по-късно властите в Отава увериха, че ще продължават да работят със САЩ за отмяна на наложените мита.

Франция и Великобритания също разкритикуваха новите тарифи на американския президент Доналд Тръмп, налагащи вносни мита върху влизащите в САЩ алуминий и стомана. Според министъра на търговията на Великобритания Лиам Фокс, „ние можем да се справим многостранно със свръхпроизводството на стомана, но това е грешният начин да протекат нещата“. „Протекционизмът и тарифите никога не работят както трябва“, подчерта Фокс, като разкри, че следващата седмица ще извърши визата във Вашингтон за среща с официални лица от администрацията на Тръмп, в рамките на които ще бъдат проведени разговори относно възможното изключване от тарифите на някои съюзници на САЩ, каквото обещание бе дадено от Белия дом.

От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира в социалната мрежа „Туитър“, че „съжалява“ за взетото от Вашингтон решение. „Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и определим подходящ отговор“.

Реакцията на ЕС също не се забави, като Сесилия Малстрьом, еврокомисарят отговарящ за търговия, заяви, че Съюзът трябва да бъде изключение от въведените от САЩ вносни мита. „ЕС е близък съюзник на САЩ и ние ще защитаваме виждането, че организацията трябва да бъде изключена от тези мерки“, заяви Малстрьом чрез профила си в социалната мрежа “Туитър“.

Шведският политик отбеляза, че ще търси „повече яснота по този въпрос в следващите дни“, пояснявайки, че смята да се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтцингер в Брюксел тази събота. От своя страна германският министър на икономиката Бригите Ципрас изрази мнението, че ЕС трябва да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация.

Азиатските държави също не останаха безучастни. Япония, един от ключовите съюзници на САЩ в региона, заяви, че разглежда възможността за предприемане на същите мерки, предложени от германския министър, като завеждащият ведомството на икономиката Хирошиге Секо определи новите американски мита като „крайно тъжно“ събитие. По-остра бе реакцията на Китай, който определи действията на САЩ като „сериозна атака“ срещу световната търговска система и в нарушение на търговската среда. „Китай твърдо се противопоставя“ на мерките, заявиха още от Пекин.

Китайската асоциация за желязо и стомана и асоциацията за цветни метали поискаха въвеждане на контрамита, включващи облагане на американската вносна неръждаемата стомана, поцинкованата ламарина, въглищата, селскостопанските и продукти на електрониката.

източници:Ройтерс, АП, Франс прес, агенция Фокус


Тагове: мита, стомана
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg