EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Неочаквани данни за безработицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Неочаквани данни за безработицата

mail12:55 | 18.06.2019прегледи 539 коментарикоментари 0


Броят на американците, подали заявления за обезщетения за безработица, неочаквано се повиши миналата седмица. Докладът може да добави към опасения, че пазарът на труда губи от своята енерция, след данните посочили рязко понижение на новосъздадените работни места през май.

Първоначалните молби за помощи за безработица са се увеличили с 3 000 до 222 000 за седмицата до 8-ми юни, съобщиха от Министерството на труда. Данните за предходната седмица бяха ревизирани с 1000 нагоре, спрямо първоначално оповестените.

Резултатът за седмицата се оказа над средните очаквания на анализаторите, прогнозирали попнижение на молбите до 216 000 за разглежданата седмица.

Докато съкращенията остават относително ниски, третото поредно седмично увеличение на молбите за безработица, сочат към известно влошаване на пазара на труда.

Четири седмичната изгладена средна стойност на показателя се е повишила с 2 500 до  217 750.

Можем да припомним, че икономиката създаде само 75 000 работни места през май, като ръстът на заплатите бе най-бавен от осем месеца насам. Тези данни повишиха очакванията на пазарните участници, че Фед ще намали нивото на лихвите, при това два пъти през тази година.

Забавянето на наемането се смята, че се случва до голяма степен следствие на ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Президентът Доналд Тръмп в началото на май наложи допълнителни тарифи до 25% на 200 млрд. долара китайски внос, което доведе до ответни мита от страна на Пекин в размер на щатски внос на стойност 60 милиарда долара.

Тръмп заплаши за повече мита в понеделник, ако не се постигне споразумение, когато той се срещне с китайския президент Си Дзинпин на срещата на Г-20 по-късно този месец в Япония.

Досега данните показват рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие след временно увеличаване на износа и натрупване на запаси в началото на годината.

 В допълнение към рязкото забавяне при наемането през миналия месец, производствената активност, износът и продажбите на жилища спаднаха през април, докато потребителските разходи се охлаждат.

Федералният резерв на Атланта предвижда брутният вътрешен продукт да се увеличи с 1.4% на годишна база през тримесечието април-юни. През първото тримесечие икономиката нарасна с 3.1%.

Броят на трайно безработните получаващи обезщетения също се е повишил с 2 000 до 1.7 милиона души за седмицата до 1-ви юни, посочиха още данните.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg