EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Над 360 хил. нови работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Над 360 хил. нови работни места

mail17:35 | 06.11.2020прегледи 609 коментарикоментари 0


Работодателите в частния сектор на САЩ върнаха на работа или увеличиха персонала си с 365 хиляди през октомври, докато очакванията бяха за 650 хиляди, като в същото време данните за септември претърпяха известна възходяща корекция. Това показват резултати от последното проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP), като по-слабите данни са признак за забавяне на икономическата активност с оглед на намаляващите държавни фискални стимули и растящият брой на новите Covid-19 инфекции в цялата страна.

Според последния доклад на ADP през октомври американският частен сектор генерира 365 хиляди нови работни места при очаквания за около 650 хиляди, като в същото време данните за септември претърпяха слаба възходяща ревизия до създадени 753 хиляди нови работни места при предишна оценка за 749 хиляди.

През октомври най-много работни места бяха създадени от средните по размер компании (с наети между 50 и 499 работници), където заетостта се увеличи със 135 хиляди, докато в големите фирми (с персонал над 500 души) бяха наети 116 хиляди служители, а малките компании (с персонал между 1 и 49 души) върнаха на работа 114 000 временно съкратени свои служители.

Секторът на услугите, който понесе най-тежък удар от противоепидемичните ограничителни мерки през пролетта, върна на работа през миналия месец или назначи нови 348 служители.

В производствения сектор пък бяха разкрити едва 17 хил. работни места, като в строителството техният брой беше 7 хиляди, в промишлеността - също 7 хиляди, а в минно-добивната промишленост - едва 3 хиляди.

"Пазарът на труда продължава да добавя работни места, но с по-бавни темпове", каза Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и допълни: "Въпреки че темпото е по-бавно, виждаме увеличаване на заетостта във всички отрасли и в компаниите от различна големина".

Докладът ADP е разработен съвместно с Moody's Analytics и е публикуван в след президентските избори в САЩ, чийто изход все още е неясен, тъй като в следващите часове и дори дни трябва да станат ясни резултатите от няколко ключови американски щата, въпреки че по-рано днес Доналд Тръмп вече се обяви за победител и отправи необосновани обвинения към Демократическата партия в изборна измама.

Въпреки че този доклад се извършва по различна методика спрямо официалните данни за пазара на труда в САЩ, той се следи като индикатор за състоянието на трудовия пазар.

В петък ще бъде публикуван изчерпателния правителствен доклад за безработицата и заетостта през октомври, като осредните очаквания на финансовите пазари са за нарастване на разкритите неселскостопански работни места през миналия месец с около 600 хиляди след техен растеж с 661 хиляди през септември. Нивото на безработица се очаква да спадне през октомври до 7,7% от 7,9% месец по-рано.

Ако прогнозите се потвърдят в петък, това ще остави трудовата заетост в САЩ с около 10,1 милиона броя под нейния пик от февруари - непосредствено преди началото на коронавирусната пандемия в страната.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg