EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Мита върху китайски стоки от днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Мита върху китайски стоки от днес

mail10:32 | 06.07.2018прегледи 665 коментарикоментари 0


Американските мита от 25 процента върху китайския внос в размер на 34 милиарда долара влязоха в сила, след като изтече днес крайният срок. Той беше 4,01 ч. по Гринуич (7,01 ч. българско време, 0,01 източноамериканско време), предаде Ройтерс.

Митата засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори, припомня Франс прес.

Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес, предава БТА.

Според Асошиейтед прес вероятното въздействие на митата ще бъде покачване на цените и спад на растежа.

Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата, допълва ТАСС. Понижението е с 156 базисни пункта до 6,6336.

Асошиейтед прес отбелязва, че с въвеждането на митата САЩ и Китай са произвели първите изстрели в търговската война помежду си.

След въвеждането на американските мита Китай каза, че е принуден да даде "необходим отговор", предаде Франс прес. Не се уточнява какво ще е естеството на този отговор.

"Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде нужния отговор", посочва китайското министерство на търговията в свое изявление.

Пекин обеща по-рано да отвърне на Вашингтон по същия начин - с еквивалентни мита върху американски стоки, припомня Франс прес. Очаква се китайските мита да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар. Митата може да засегнат и автомобилния сектор или морските продукти.


Тагове: САЩ, Китай, мита
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972