EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Кредитна програма в помощ на АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Кредитна програма в помощ на АЕЦ

mail09:35 | 24.04.2022прегледи 2212 коментарикоментари 0


Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви кредитна програма от 6 милиарда долара (5,6 милиарда евро), за да помогне на атомните централи да се справят с покачването на разходите и да се предотврати закриването им, предаде Ройтерс.

Американският атомен сектор има общо 93 реактора, които произвеждат над половината от безвъглеродното електричество в страната, по данни на министерството на енергетиката. Дванайсет реактора обаче бяха закрити от 2013 г. досега на фона на конкуренцията на възобновяемите енергии и електроцентралите на природен газ.

Заявления на притежателите на атомни централи за първия цикъл от финансиране по тази програма за кредитиране на атомната енергия за граждански цели ще се приемат до 19 май. Министерството на енергетиката ще дава приоритет за реактори, за които вече е обявено намерение да бъдат затворени.

Програмата, предназначена за централите в щати с конкурентни пазари на електроенергия, е финансирана по закона за инфраструктурите, приет миналата година.

Министърката на енергетиката Дженифър Гранхолм заяви, че администрацията използва всички налични инструменти, за да може страната да бъде захранвана с чиста енергия до 2035 г. Това е една от поставените цели от президента Джо Байдън, за изпълнението на която се дава приоритет на съществуващия атомен парк.

Тези 6 милиарда долара финансиране ще бъдат отпускани постепенно. Правителствени представители заявиха през февруари, че се надяват програмата да започне да оказва помощ на една или няколко централи през тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047