EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Индексите CPI и PPI се повишиха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Индексите CPI и PPI се повишиха

mail17:38 | 16.07.2018прегледи 565 коментарикоментари 0


Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ пре юни се повиши с 0,1% спрямо май, когато нарасна с 0,2%, показват данни на Департамента по труда, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негов нов растеж с 0,2 на сто.

На годишна база обаче американската потребителска инфлация се ускори очаквано до 2,9% от 2,8% през месец май, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи за втори пореден месец с 0,2% на месечна база, като на годишна база основната инфлация нарасна с 2,3% след повишение с 2,2% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от януари 2017-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж е силното нарастване на цените на бензина с 0,5% на месечна и с цели 24% на годишна база, следвайки рязкото повишаване на петролните цени по-рано тази пролет. Според данни на Енергийната информационна администрация на САЩ, един галон бензин успя да поскъпне през юни до 2,89 долара, достигайки най-високо ценово ниво за този месец на годината от 2014-а насам.

Цените на хранителните стоки се повишиха през юни с 0,2% на месечна база и с 1,4% на годишна база, докато цените на медицинските услуги нараснаха с 0,5% спрямо май и с 2,5% спрямо юни 2017-а година.

Трябва обаче да е има предвид, че за втори пореден месец годишната потребителска инфлация напълно заличи средния часови растеж на заплащането на труда, което остави реалните доходи на средния американец без промяна спрямо година по-рано въпреки спадащата безработица и солидния икономически растеж.

През миналия месец производствените цени в САЩ отбелязаха по-силен от очакваното ръст до близо 7-годишен връх, показват данни на Департамента по труда, които са пореден сигнал за усилване на инфлационният натиск в американската икономика.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, нарасна през юни с 0,3% на месечна база след ръст с 0,5% през май и очакванията на финансовите пазари за по-скромно повишение с 0,2 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори рязко до 3,4%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за запазване на майското темпо на растеж от 3,1 на сто. Това представлява най-солидно нарастване на производствените цени от ноември 2011-а година насам.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) също се повишиха на месечна база с 0,3% след аналогичен растеж с 0,3% през май и се увеличиха с 2,8% спрямо година по-рано след повишение с 2,6% месец по-рано.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157