EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Икономическата активност стагнира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Икономическата активност стагнира

mail16:30 | 29.08.2023прегледи 528 коментарикоментари 0


Американската икономическа активност през август се доближава до момента на стагнация, като отчете най-слабото си ниво от февруари, тъй като новосъздадените бизнеси в сектора на услугите намаляват, предаде Ройтерс.

Предварителният общ индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) в САЩ, който проследява активността в сектора на услугите и промишлеността, е спаднал до 50,4 пункта през август, спрямо 52 пункта през юли. Това представлява най-значителният спад на индекса от ноември 2022 г.

Въпреки че през август индексът Пи Ем Ай остана за седми пореден месец над равнището от 50 пункта, което разделя свиването на активността от разширяването й, търсенето и на промишлени стоки, и на услуги отслабна.

Ръстът на бизнес активността в сектора на услугите е най-слабият от февруари насам, като през август съответният индекс спадна до 51 пункта през август в сравнение с 52,3 пункта през предходния месец.

Пи Ем Ай в промишлеността задълбочи влошаването си през август и достигна 47 пункта, спрямо 49 пункта през юли. Индексът намалява за четвърти пореден месец.

Този месец новосъздадените бизнеси и новите поръчки се свиха във всички сектори на американската икономика.

Индексът, отчитащ новосъздадените бизнеси в сектора на услугите, отбеляза спад за първи път от шест месеца, до 49,2 пункта, докато през юли бе на ниво от 51 пункта.

Бизнесът както в производствения сектор, така и в сектора на услугите укроти увеличенията на цените, за да привлече повече клиенти, и забави наемането на персонал.

В продължение на месеци силният пазар на труда и устойчивите потребителски разходи в САЩ успокояваха страховете от рецесия и доведоха до възходящи ревизии на прогнозите за растеж на икономиката. Днешните по-слаби данни може да се примат като позитивна новина от Управлението за федерален резерв, тъй като централната банка се стреми към намаляване на икономическата активност, а оттам и към спад на инфлацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg