EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ излизат от споразумението за климата + петролът поевтиня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ излизат от споразумението за климата + петролът поевтиня

mail10:21 | 02.06.2017прегледи 2701 коментарикоментари 0


/Обновена/ Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от историческото споразумение за борба с климатичните промени, сключено в Париж през 2015 г., предадоха световните агенции.

"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом.
Той добави, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за ново споразумение, чиито условия са справедливи към "Съединените щати, техните бизнеси, работници, народ и данъкоплатци". Според него, в сегашния си вид, споразумението обрича американците на по-ниски заплати и загуба на работни места. По думите му, споразумението ще коства на САЩ близо 3 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.
Америка "спира още сега прилагането на необвързващото Парижко споразумение" и "драконовските финансови" и икономически тежести, наложени й от него, каза Тръмп.
"Споразумението не е толкова за климата, колкото за това други страни да получат финансови преимущества пред САЩ, каза Тръмп и допълни, че това няма да се случи докато той е президент.
"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", допълни Тръмп.

Споразумението от Париж бе сключено в края на 2015 г., а предшественикът на Тръмп – демократът Барак Обама, бе един от основните инициатори. То цели намаляване на средната температура в света с доста по 2°C в сравнение с прединдустриалната ера. Целта на САЩ, фиксирана от администрацията Обама, бе намаляване на емисиите парникови газове от 26% на 28% до 2025 г. САЩ са вторият най-голям източник на парникови газове след Китай.


Същевременно много представители на бизнеса изразиха своето разочарование и изтъкнаха спешната необходимост от действия срещу глобалното затопляне.

Шефът на General Electric Джеф Имелт заяви: „Климатичните промени са факт. Индустрията трябва да даде пример и да не бъде зависима от правителството”.

Елън Муск, основател на производителя на електромобили Tesla и горещ привърженик на възобновяемата енергия, обяви, че незабавно напуска различни кръгове предприемачи, които съветват Тръмп.

Боб Айгър, генерален директор на Disney последва примера му.

Според Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs оттеглянето от Парижкото споразумение е стъпка назад за околната среда и за лидерската позиция на САЩ в света.

Стотици хора се стекоха пред Белия дом, за да изразят гнева си.

Берлин, Париж и Рим подчертаха в общо комюнике, че споразумението не може да бъде предоговаряно.

„Споразумението от Париж ще остане. Светът ще продължи да разчита на Европа”, заяви европейският комисар, отговарящ за климата, Мигел Ариас Канете.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви днес, че решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата не е изненадващо, но е разочароващо, предаде ДПА.
"Предпочитаме САЩ да останат част от споразумението. Ние сме поели ангажимент към Парижкото споразумение", каза Търнбул пред журналисти в Сингапур.
Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг каза в ефира на австралийската телевизия Ей Би Си, че климатичните промени са голяма заплаха за Големия бариерен риф. По думите му Парижкото споразумение е много значимо, защото дори без участието на САЩ "покрива около 70 процента от световните емисии" на парникови газове.
Японският министър на външните работи Фумио Кишида изрази съжаление за оттеглянето на САЩ. Той каза, че страната му ще "работи с други страни по Парижкото споразумение за неговото устойчиво и пълно прилагане" за борба с климатичните промени.

Какво заяви френският президент Еманюел Макрон вижте във видеото.

Реакцията на петролните пазари

Петролните фючърси се намират под нов агресивен натиск от продажби, понижавайки се по време на търговията в петък с над 2,5% обратно под 50 долара за барел, тъй като инвеститорите се опасяват, че решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от глобалното споразумение за борба с климатичните промени, може да доведе до още по-солиден бум в американските петролни добиви, задълбочавайки по този начин проблема със свръхпредлагането на важната енергийна суровина.

В четвъртък петролът поскъпна за кратко като първоначална реакция на данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които складовите петролни запаси в САЩ се понижиха през седмицата до 26-и май с 6,43 млн. барела (при очаквания за по-скромно понижение с около 2,5 млн. барела) до 509,9 млн. барела, достигайки най-ниско ниво от близо 4 месеца насам. Въпреки че това представлява намаляване на американските петролни запаси за осма поредна седмица, инвеститорите на пазарите на суровини акцентираха в по-голяма степен на данни на EIA, показващи нарастване на петролното производство в САЩ на седмична база с 0,2% и с 6,9% спрямо година по-рано до 9,34 млн. барела (скок с близо 500 хил. барела спрямо година по-рано) - повишаване на добивите на петрол за четиринадесета от последните петнадесет седмици.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg