EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ и Русия финализират проблема „Сирия”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и Русия финализират проблема „Сирия”

mail10:20 | 24.08.2016прегледи 2526 коментарикоментари 0


Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че преговорите между САЩ и Русия за военно сътрудничество в борбата срещу Ислямска държава в Сирия са близо до финала и предстои тази седмица техническите екипи да обсъдят подробностите, предаде Ройтерс. Засега разговорите продължават, заяви Кери на пресконференция в Кения. "Надявам се, че по един или друг начин ще стигнем до края на тези преговори", добави той.
Тази седмица екипът от представители на САЩ ще се срещне с руските си колеги. "В зависимост от резултата от тези обсъждания е възможно и дори много вероятно да се срещна с руския външен министър Сергей Лавров", подчерта Кери след среща с министрите на външните работи на Кения, Уганда, Сомалия, Судан и Южен Судан.
Малко по-късно в Женева започнаха консултации между руски и американски военни експерти по сътрудничеството в Сирия, съобщава пред РИА Новости дипломатически източник. „Консултациите започнаха“, каза той, без да уточнява колко време ще продължат.

В сряда стана ясно, че държавният секретар  Джон Кери ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров този петък в Женева. Двамата ще обсъдят конфликтите в Сирия и в Украйна, предаде AFP.

В сряда сутрин турската армия и сили на международната коалиция, водена от САЩ, са започнали операция по прочистването на сирийски граничен град от бойци на "Ислямска държава", съобщи канцеларията на турския премиер, цитирана от Асошиейтед прес.
Позовавайки се на високопоставени турски официални лица и източници от армията, Ройтерс предаде, че турски специални части са преминали в Северна Сирия, но все още предстои да започне сухопътна операция. Продължава дейността по отварянето на коридор, добавиха те.
Според източниците на Ройтерс бойни самолети на Турция и летателни апарати на международната коалиция са извършили четири удара по цели на "Ислямска държава" като част от съвместна операция по прочистването на сирийския граничен град Джараблус от бойци на групировката.
"Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция срещу ИД," каза един от източниците от турската армия.
Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара за разговори, които ще обхванат и сирийската криза.
В изявлението на офиса на премиера се посочва още, че граничен район в Турция е обявен за "специална зона за сигурност" и журналистите се призовават от съображения за сигурност и поради заплахата от ИД да не се опитват да отидат там, предаде АП.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да предприеме съвместни действия в Сирия и с международната коалиция, и с Русия, предаде РЕА Новости. „Турция е готова да предприема съвместни действия и със силите на международната коалиция, и с Русия“, заяви Ердоган по време на своя реч в Анкара.


Тагове: САЩ, Русия, Сирия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990