EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ и Русия: Взаимни санкции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и Русия: Взаимни санкции

mail08:20 | 31.12.2016прегледи 2715 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама нареди да бъдат наложени санкции на Русия в отговор на "агресивния тормоз срещу американски длъжностни лица и кибероперациите" на руското правителство по време на президентските избори в САЩ, предаде ДПА.
Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Официално те са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско, отбеляза Ройтерс, като се позова на официален американски източник. Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, които са използвани от руски представители с цел събиране на разузнавателна информация.
В комюнике на Белия дом се съобщава за въвеждане на санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите на една от разузнавателните служби.
Официален източник съобщи за Ройтерс, че мярката с експулсирането на руските дипломати е в отговор на налаган от Русия "тормоз върху американски дипломати".

Русия обявява за персона нонграта 35 американски дипломати - 31 служители от посолството в Москва и четирима души от генералното консулство в Санкт Петербург. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
    САЩ обявиха вчера санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските президентски избори и наредиха да бъдат изгонени 35 руски дипломати.
    "Естествено не можем да оставим без отговор подобни номера, реципрочността е закон в дипломацията и международните отношения", коментира Лавров. "Затова руското външно министерство съвместно с колеги от други ведомства внесе за разглеждане от президента на Русия предложение да бъдат обявени за персона нонграта 31 служители от посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург", уточни той.
     "Освен това предлагаме да се забрани на американците да използват вилата си в Серебряний Бор (популярна сред московчани паркова зона, б. р.) и склада на ул. "Дорожная", каза руският министър.
    Администрацията на президента Барак Обама в САЩ "обвинява Русия във всички смъртни грехове, опитва се да ни обвини и в провала на външнополитическите си инициативи", заяви Лавров и нарече "неоснователни допълнителните обвинения", че Русия "се е намесвала на държавно равнище в избирателната кампания в САЩ".
    Новите санкции от страна на САЩ са проява на агресия, припомня ТАСС коментар на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент Владимир Путин.

По-късно стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е решил да не гони дипломати от САЩ от Русия в отговор на новите санкции на Вашингтон срещу Москва, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
    "Няма да създаваме проблеми на американските дипломати. Никого няма да гоним", заяви Путин.
    По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров предложи на президента Москва да експулсира 35 американски дипломати и да забрани на американския дипломатически персонал да използва две вили в Москва.
    Руският президент добави, че Русия няма да забранява на семействата и децата на дипломатите да използват обичайните за тях места за отдих по време на новогодишните празници. "Нещо повече - всички деца на американски дипломати, акредитирани в Русия, са поканени на новогодишното и коледно тържество в Кремъл, добави руският лидер.
    Путин каза, че Русия си запазва правото на отговор на САЩ, които въведоха поредните антируски санкции и изгониха руски дипломати, но подчерта, че Москва "няма да пада на нивото на кухненска дипломация".
    "Запазвайки си правото на ответни мерки, няма да падаме на нивото на "кухненска", безотговорна дипломация и в по-нататъшните си стъпки за възстановяване на руско-американските отношения ще се ръководим от политиката, която ще води администрацията на президента Доналд Тръмп", е заявил Путин според пресслужбата на Кремъл.
    Руският лидер е поздравил също така сегашния президент Барак Обама и новоизбрания Доналд Тръмп, както и техните семейства и целия американски народ с настъпващата Нова година. 
    "Жалко, че администрацията на Обама приключва мандата си по такъв начин, но въпреки това поздравявам него и семейството му с настъпващата Нова година. Поздравявам и новоизбрания президент Доналд Тръмп и целия американски народ", се казва в специалното изявление на Путин, разпространено от пресслужбата на Кремъл.
    В изявлението се казва, че действията на САЩ срещу Русия вредят не само на двустранните отношения, но на света като цяло, като се има предвид отговорността на Русия и САЩ за опазване на глобалната сигурност.

 


Тагове: САЩ, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg