EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ и Китай си налагат 25% мито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и Китай си налагат 25% мито

mail06:20 | 05.04.2018прегледи 4072 коментарикоментари 0


Правителството на президента Доналд Тръмп публикува вчера списък с 1300 китайски продукта, на които възнамерява да наложи 25-процентови вносни мита, съобщи Асошиейтед прес. Годишният внос на тези продукти, включително индустриални роботи и телекомуникационно оборудване, възлиза на около 50 милиарда  щатски долара, посочи службата на постоянния търговски представител на САЩ. Предложените мита няма да влязат в сила, преди да изтече срокът за публично обсъждане на 11 май. Това е поредното от серия агресивни действия, които администрацията предприе в борба срещу т.нар. от нея "нечестни търговски практики" на Китай и други страни. Американският бизнес се притеснява, че действията на правителството във Вашингтон ще доведат до болезнени ответни санкции.

Според китайската телевизия CCTV, властите в Пекин планират да въведат мита от 25% за 106 стоки, произвеждани в САЩ, отговаряйки по този начин на оповестеният от американското търговско представителство преди няколко часа списък с 1300 китайски продукта, които подлежат на мита от 25% за общо 50 млрд. щатски долара.

Важно е да се подчертае, че китайските тарифи ще засегнат вноса в страна на американска соя, на самолети, автомобили и на стоки от химическата индустрия, като реципрочните мита също ще бъдат също в размер на около 50 млрд. долара в рамите на 2017-а година.

Реципрочните тарифи включват ще включват също така вноса на американска царевица, памук, някои продукти от говеждо месо, портокалов сок, пшеница, някои пластмасови продукти и някои тютюневи изделия.

Финансовото министерство на Китай потвърди информацията на CCTV, отбелязвайки, че на по-късен етап ще бъде обявен списък с конкретните американски стоки, които ще подлежат на мита, както и дата на която ще влязат в сила новите тарифи в зависимост от това, кога ще влязат в сила предложените преди часове от Белия дом мита за 1300 китайски стоки.

Трябва да се има предвид, че евентуалното ограничаване на вноса на американска соя в Китай посредством въвеждането на висока мита ще се определи като пик в ескалацията на търговското напрежение между двете световни икономически сили. Подобни мерки ще навредят сериозно на американските производители, но в същото време ще увеличат и разходите на китайските производители на фуражи и на фермерите, отглеждащи животни.

През миналата година соевите зърна формираха най-големият по размер износ на САЩ на селскостопански продукти в посока Китай, надвишавайки 12 млрд. долара. Въвеждането от Пекин на вносни мита за соята биха причинили годишна икономическа загуба за САЩ между 1,7 млрд. и 3,3 млрд. долар, според резултати от проучване, проведено от университета "Пурдю" по пръчка на американският Съвет за износ на соя.

Китай изкупува близо 60% от соевите продукти, които се търгуват в световен мащаб, като над 30% от вноса на соя идва от САЩ. Китайските купувачи използват предимно соя, за да я превърнат в соево брашно с което да хранят стадата с добитък.

Трябва да се има предвид, че предложените от САЩ и Китай нови митнически тарифи вече възлизат на около 100 млрд. долара, което представлява цели 17% от търговския обмен за общо 580 млрд. долара между двете водещи икономики през миналата година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg