EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ и Китай либерализират търговията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и Китай либерализират търговията

mail10:17 | 16.12.2010прегледи 504 коментарикоментари 0


САЩ и Китай подписаха споразумения за по-силно либерализиране на двустранната търговия в някои сектори и Пекин се възползва от случая, за да поиска от американците да отслабят контрола върху техния износ, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Споразумения покриват области, източник на силни противоречия между двете страни, които няколко американски правителства не успяха да разрешат, отбелязва АП.
Министърът на земеделието на САЩ Томас Вилсак съобщи, че Китай се е съгласил поетапно да възобнови вноса на американско говеждо и изрази надежда първите доставки да бъдат направени в началото на 2011 година.
Китай също така се е задължил да увеличи държавните разходи за софтуерни продукти като начин да се намали използването на пиратски версии.
САЩ посочиха, че са постигнати и споразумения, които ще увеличат износа на производителите на вятърни турбини и тежки машини.
Двете страни подписаха и седем споразумения в области като търговия със земеделски стоки, включително износ на американска соя за Китай, и насърчаване на инвестициите в САЩ.
Американският министър на търговията Гари Локи изрази надежда, че постигнатите сделки ще бъдат основа за дори по-широки споразумения при посещението на китайския президент Ху Цзинтао във Вашингтон през януари.
"Двете страни водиха откровени разговори по икономическото сътрудничество между Китай и САЩ. Ние сключихме редица споразумения и постигнахме положителни резултати", заяви китайският вицепремиер Ван Цишан, цитиран от Франс прес.
Китайската делегация обаче отбеляза, че ако САЩ искат да намалят търговския си дефицит с Китай, първо трябва самите те да положат усилия и да позволят на собствените си компании за изнасят, отбелязва АФП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg