EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ залага на традиционните ТЕЦ-ове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ залага на традиционните ТЕЦ-ове

mail09:24 | 24.08.2010прегледи 855 коментарикоментари 0


Компании по цялата територия на САЩ строят десетки старомодни топлоелектрически централи (ТЕЦ) на въглища, които през идните години ще затвърдят позицията на американската енергетика като най-големия източник на парникови газове, съобщава Асошиейтед прес.
Според резултатите от проучване, направено от информационната агенция по данни от министерството на енергетиката, от 2008 г. са построени или са в етап на строеж над 30 традиционни ТЕЦ-а.
Строителство се извършва в цялата страна, въпреки нарастващата загриженост на обществеността за високата екологична и социална цена от използването на изкопаеми горива, пример за която са трагичните минни експлозии в Западна Вирджиния, петролният разлив в Мексиканския залив и войните в Близкия изток.
Увеличаването на броя на ТЕЦ-овете, най-голямото от две десетилетия, е доказателство, че шумно рекламираната "чиста въглищна технология" все още е далеч от реалността и подчертава убедеността на компаниите, че предложенията за регулиране на емисиите на парникови газове ще се провалят.
Компаниите посочват, че се придържат към въглищата, тъй като това традиционно производство на енергия остава по-евтино от използването на природен газ или атомни технологии и е по-надеждно от непостоянните енергийни източници като вятъра и слънцето.
Цената на ТЕЦ-овете обаче се увеличава и потребителите в някои области, които трябва да се захранват от новите съоръжения, ще трябва да плащат с до 30 процента по-високи сметки.
Представители на сектора подчертават, че поскъпването на енергията би било дори още по-силно, ако компаниите преминат на по-скъпи горива или им бъдат наложени мерки за намаляване на емисиите на вредни газове.
       


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg