EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Държавният дълг расте силно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Държавният дълг расте силно

mail07:40 | 28.04.2020прегледи 9508 коментарикоментари 0


Камарата на представителите на американския Конгрес одобри икономическа помощ на стойност 484 милиарда долара за малките бизнеси и болниците в условията на борба с пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс. Така общата стойност на икономическата помощ от американската държава за гражданите и компаниите достигна близо три трилиона долара.

На този фон става ясно, че общата сума на дълговите задължения на федералното правителство на САЩ е достигнала рекордните 24,5 трилиона долара, за което са допринесли мерките за борба с коронавируса, съобщи днес телевизия Си Би Ес, цитирана от ТАСС. От 1 януари държавният дълг на САЩ е нараснал с 1,5 трилиона долара, отбелязва Си Би Ес. Телевизията припомня, че Тръмп в края на март подписа закон за мерки за стимулиране на икономиката в размер на над 2 трилиона долара, което би трябвало да смекчи удара от пандемията. Във вторник Сенатът одобри поредния пакет мерки са 500 милиарда долара. По оценки на МВФ държавният дълг на САЩ заради мерките срещу коронавируса ще нарасне тази година до 131,1% от БВП. По данни на бюрото за икономически анализи към американското министерство на търговията, БВП в края на миналата година е възлизал на 21,73 трилиона долара.

В тази обстановка ситуацията на пазара на труда остава сложна. Рекордните 26 милиона американци са подали молби за помощи при безработица след появата на коронавируса преди пет седмици, като само миналата седмица подадените молби са 4,4 милиона. Съкращенията се увеличават в страната, където икономиката като цяло остава парализирана. От средата на март близо всеки шести американец е изгубил работата си на фона на най-големите в историята съкращения. Икономисти прогнозират безработицата през април да достигне 20 на сто. Огромните мащаби на съкращаване на работни места потопиха икономиката на САЩ в най-тежката икономическа криза от Голямата рецесия през 1930-те години, предава. Общият брой на хората, получили помощи за безработица, е достигнал рекордните 16 милиона, което надвишава предишния рекорд от 12 милиона през 2010 година, веднага след края на финансовата криза през 2008-2009 година.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg