EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Държавният дълг надхвърли $34 трлн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Държавният дълг надхвърли $34 трлн.

mail07:38 | 04.01.2024прегледи 675 коментарикоментари 0


Общият държавен дълг на федералното правителство на САЩ е достигнал 34 трилиона долара за първи път в историята на страната, съобщи американското финансово министерство. На този фон членовете на Конгреса се готвят за поредната битка за федерално финансиране през идните седмици, предаде Ройтерс.

Общият неизплатен публичен дълг в САЩ е нараснал до 34,001 трилиона долара към края на миналата седмица, сочат данните на Министерството на финансите. Това представлява увеличение на публичните задължения на страната с повече от 2 трилиона долара спрямо нивата им от приблизително 31,4 трилиона долара, отбелязани в началото на 2023 г.

Така съотношението на общия американски държавен дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е надхвърлил 122 процента. За сравнение през 2000 г. американските задължения са възлизали на по-малко от 55 процента от БВП.

Федералният дълг на САЩ надхвърли 33 трилиона долара през септември, вследствие от нарастващите федерални дефицити, подхранвани от намаляващите данъчни приходи и растящите разходи.

Конгресът на САЩ трябва ще заседава отново през следващата седмица, а една от първите му задачи ще бъде да приеме финансовите законопроекти, за да продължи правителственото финансиране до септември. В противен случай може да се наложи поне частично спиране на работата на правителството. Крайните срокове за приемане на финансовите законопроекти са разделени на две дати: 19 януари за някои федерални агенции и 2 февруари за други.

От Републиканската партия обаче настояват за намаляване на разходите за финансовата 2024 г. под таваните, договорени през юни миналата година./БТА

 


Тагове: САЩ, дълг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg