EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Демократите са против краткосрочно споразумение за дълга

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Демократите са против краткосрочно споразумение за дълга

mail10:50 | 25.07.2011прегледи 361 коментарикоментари 0


Президентът Барак Обама и демократите са против плана на републиканците за краткосрочно споразумение за повишаване на тавана на държавния дълг, заяви представител на Белия дом след снощната среща на Обама с конгресни лидери на демократите, предаде Reuters. На срещата президентът бе информиран от водачите на демократите в Сената Хари Рийд и в Камарата на представителите Нанси Пелоси за хода на преговорите в Конгреса за повишаване на тавана на дълга. Хари Рийд заяви, че планът на председателя на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър за повишаване на тавана на дълга за няколко месеца няма да мине в Сената и няма да бъде приет от президента, защото е краткосрочен. Евентуален провал на тези преговори породи опасения от негативна реакция на азиатските борси тази сутрин, посочва AFP.
За САЩ е немислимо да не покрият задълженията по дълговите си книжа, заяви министърът на финансите Тимъти Гайтнър в интервю за CNN, цитирано от Reuters. Гайтнър изрази увереност, че ще бъде постигнато споразумение за повишаване на тавана на държавния дълг, отбелязвайки, че най-важната задача през Конгреса е да отстрани опасността САЩ да обявят дефолт през идните 18 месеца. Според него президентът Барак Обама се е свързал с всички лидери на Конгреса, когато законодателите и Белият дом се опитаха да намерят начин за повишаване на лимита за държавния дълг от сегашния праг от $14,3 трлн. Икономиката на САЩ се е забавила "много" през първата половина на 2011 г. и растежът трябва да бъде по-силен през второто полугодие, посочи министърът. Безработицата пък е неприемливо висока, допълни той.
Цените на петрола се понижиха днес в азиатската търговия на фона на опасенията на инвеститорите, че липсата на споразумение по вдигането на тавана на държавния дълг на САЩ ще доведе до дефолт на страната и ще навреди на глобалната икономика, предаде АР. Американският лек суров петрол с доставка през септември поевтиня с 95 цента до $98,92 за барел с сутрешната азиатска електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. В петък същите контракти поскъпнаха със 74 цента до $99,87 за барел. В Лондон днес сортът Брент от Северно море понижи котировките си с 68 цента до $17,99 за барел.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg