EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ внесе жалба срещу Китай в СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ внесе жалба срещу Китай в СТО

mail17:30 | 18.09.2012прегледи 680 коментарикоментари 0


Съединените щати са сезирали Световната търговска организация (СТО) за незаконни субсидии на Китай при износа на автомобили и части за автомобили, предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Субсидиите за износ са забранени от СТО, тъй като те са нелоялни и изкривяват международната търговия", посочи американският постоянен търговски представител Рон Кърк в комюнике, потвърждавайки предишно съобщение на Белия дом. В документа се припомня, че "Китай изрично се е ангажирал да премахне всички субсидии за износа при присъединяването си към СТО през 2001 година".
Белият дом съобщи по-рано днес, че президентът на САЩ Барак Обама ще обяви по-късно днес подаването на новата жалба срещу Китай пред СТО по време на посещението си в Охайо - щат, чиято икономика е силно зависима от автомобилостроенето и който има важно значение в кандидатпрезидентската надпревара, посочва Ройтерс. "Основният принцип, който е в опасност, е, че Китай трябва да играе по правилата на международната търговска система. Ако не го прави, правителството на Обама ще вземе мерки, за да гарантира, че американските компании и работници се конкурират на равни начала", посочи източникът от Белия дом. Пекин нарушава търговските закони, налагайки мита за над 3 млрд. долара върху американския износ на автомобили, допълва източникът. Освен започването на дело за незаконни субсидии, президентът ще направи и следващата официална стъпка пред СТО, за да протестира срещу тези мита.
 


Тагове: СТО, САЩ, Китай, жалба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg