EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Влошаване на потребителските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Влошаване на потребителските нагласи

mail15:06 | 18.01.2021прегледи 954 коментарикоментари 0


Доверието на потребители в САЩ в икономическото развитие на страната се влоши малко по-силно от очакваното в началото на януари, тъй като американците реагираха негативно на нападението на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп и на продължаващото рязко нарастване на случаите на коронавирусна инфекция и на броя на починалите с Covid-19, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ спадна през януари до 79,2 пункта от 80,7 пункта в края на декември и при очаквания на финансовите пазари за по-умерено понижение към 79,5 пункта. Въпреки това понижение индекс на потребителските нагласи се задържа над неговото тримесечно дъно от 77,0 пункта, достигнато през ноември.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност спадна в началото на януари до 73,8 пункта от 74,6 пункта в края на декември, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи доста по-сдържано до 84,8 от 84,9 пункта.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през декември се понижиха с 0,7% до 540,9 млрд. долара спрямо ноември, когато отбелязаха спад с 1,4% (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 1,1%), докато очакванията на финансовите пазари бяха продажбите да останат на нивото от предходния месец. Това представлява влошаване на търговията за трети пореден месец през последното тримесечие на изминалата година.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно през декември обаче се увеличиха с 2,9 на сто (спрямо последния месец на 2019 г.).

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се свиха през декември с 1,4% след спад с 1,3% през ноември, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те се свиха с цели 2,1 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg