EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Безработицата остава висока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Безработицата остава висока

mail14:07 | 15.09.2020прегледи 608 коментарикоментари 0


Броят на американците, загубили своята работа за седмица, и поради това са потърсили обезщетения за безработица, останаха на сравнително високо ниво. Това е сигнал, че възстановяването на трудовия пазар губи скорост на фона на продължаващата коронавирусна пандемия и по-сдържаното възстановяване на икономиката на САЩ.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 5-и септември се задържаха на ниво от 884 хиляди за втора поредна седмица, показват данни на Департамента по труда, докато осредните очаквания бяха за около 850 хиляди.

Трябва обаче да се има предвид, че Министерството на труда промени през последните седмици методологията, която използва, за да отрази сезонните колебания в данните, които станаха по-малко надеждни поради икономическият шок, причинен от коронавирусната криза.

Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна трайно да се понижава, и през последните седмици се понижи, но остана близо до бариерата от 1 милион.

Броят на хората, продължаващи да получават обезщетения след първата седмица на подадени искове (продължаващи обезщетения при безработица) се увеличи през седмица до 29-и август до 13,385 милиона от 13,292 милиона седмица по-рано. Тези така наречени продължаващи претенции за обезщетения при безработица, които се отчитат с едноседмично изоставане, достигнаха рекордните 24,912 милиона в началото на месец май.

По принцип този ежеседмичен доклад представя най-навременни данни за здравето на американската икономика и за състоянието на пазара на труда.

Днешните данни са факт след като през миналата седмица бяха представени официалните данни за пазара на труда и безработицата в САЩ през месец август. Според тях в рамките на август бяха създадени 1,371 милиона неселскостопански работни места след повишение с 1,734 милиона през юли. Въпреки това едва около 10,6 милиона американци успяха да се върнато обратно на работа, след като в разгара на коронавирусната пандемия бяха съкратени 22,2 милиона работни места./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg