EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: 3.3% ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 3.3% ръст на БВП

mail16:41 | 01.12.2017прегледи 9577 коментарикоментари 0


През третото тримесечие БВП на САЩ постигна ръст на годишна база от 3.3% през периода юли – септември, показват данните на Департамента за търговия. През трите месеца до края на септември потребителските разходи, които формират над две трети от икономическия растеж на САЩ, се повишиха с 2,3% след здрав ръст с 3,3% през второто тримесечие и малко по-слабо от предварителни данни за растеж с 2,4 на сто. Забавянето на растежа на потребителските разходи вероятно се дължи в най-голяма степен на ураганите "Харви" и "Ирма".

В същото време бизнес инвестициите за нежилищно строителството се повишиха с 4,7% при експресна оценка за растеж с 3,9%, докато тези в жилищното строителство се свиха с 5,1% (при предходна оценка за спад с 5,2%). Бизнес разходите за оборудване обаче отбелязаха много солидно темпо на растеж от 10,4% (над експресна оценка за повишение с 8,6%) и след нарастване с 8,8% през второто тримесечие.

Възходяща ревизия претърпяха и данните за правителствените разходи, като те се повишиха през третото тримесечие с 0,4% вместо спрямо експресна оценка за понижение с 0,1 на сто.

Износът на САЩ се увеличи през третото тримесечие с 2,2%, докато вносът се сви с 1,1%. Това доведе до по-малък търговски дефицит и допринесе с 0,45 проценти пункта към растежа на БВП.

През периода юли - септември американският бизнес акумулира складови запаси за цели 39,0 млрд. долара в очакване на силно търсене в бъдеще (при процеса на възстановяване на щетите от "Харви" и "Ирма") вместо за 35,8 млрд. долара, което допринесе с 0,8 процентни пункта към растежа на БВП на САЩ.

Корпоративните печалби след облагането с данъци пък нараснаха през третото тримесечие с цели 5,8% след анемичен растеж с едва 0,1% през предходното тримесечие.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през третото тримесечие с 1,5% на годишна база след анемично повишение с 0,3% през предходните три месеца, докато растежът на основния ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се ускори до 1,4% от 0,9% през второто тримесечие. Тези данни са доказателство, че инфлацията в САЩ може би започва да набира скорост в края на лятото и началото на есента.


Тагове: САЩ, БВП, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg