EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: 31% спад на икономиката, Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 31% спад на икономиката, Q2

mail15:02 | 05.10.2020прегледи 733 коментарикоментари 0


БВП на САЩ се е свил с 31,4% в периода април-юни. Свиването през второто тримесечие е близо четири пъти по-голямо от предишния тримесечен антирекорд - минус 10 процента през първото тримесечие на 1958 година, когато президент е Дуайт Айзенхауер.

Според експерти икономиката ще се възстанови с годишен темп от 30% през тримесечието юли-септември, когато бизнесът възобнови дейността си и милиони хора се върнаха на работа. Това ще надмине почти двойно предишния рекорден темп на растеж от 16,7% през първото тримесечие на 1950 година, когато в Белия дом е Хари Труман.

Очаква се данните за растежа през третото тримесечие да бъдат публикувани на 29 октомври - само пет дни преди президентските избори.

Частните работодатели в САЩ са назначили през септември повече нови служители от прогнозираното, предаде Ройтерс. Очаква се обаче намаляващата държавна финансова подкрепа и нарастването на новите случаи на COVID-19 в някои части на страната да забавят темпа на възстановяване на пазара на труда от пандемията, отбеляза агенцията.

Назначенията в частния сектор са се увеличили със 749 000 този месец, сочат данни от Националния доклад за заетостта на компанията за човешки ресурси ADP, изготвен съвместно с Moody's Analytics. Данните за август са преразгледани към повишение до 481 000 нови работни места вместо обявените първоначално 428 000.

Макар да се различава от правителствените данни за назначенията в частния сектор от май досега поради разлики в методологията, докладът се следи внимателно за сигнали за състоянието на пазара на труда.

Докладът на ADP се основава на активните платени служители в счетоводните ведомости на компаниите. Службата за трудова статистика към министерството на труда брои работещите като наети, ако са получили заплата през седмицата, включваща 12 число на месеца.


Тагове: САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg