EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: 26 млн. молби за помощи за 5 седмици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: 26 млн. молби за помощи за 5 седмици

mail19:20 | 27.04.2020прегледи 9922 коментарикоментари 0


Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ за изминалата седмица възлезе на 4.427 милиона броя. Това се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за 4.5 милиона молби за посочения период и под данните за изминалата седмица в размер на 5.25 милиона.

За последните пет седмици над 26 милиона американци са подали молби за помощи за безработица, според статистиката.

Трайно безработните са се повишили до 15.98 милиона за седмицата до 11-ти април, след като достигнаха близо 12 милиона, седмица по-рано. Резултатът обаче, се оказа малко по-добър от средните очаквания за 16.74 милиона.

Въпреки значителните цифри при молбите, анализаторите очакват постепенно забавяне на стойностите през следващите седмици. Според тях пикът при ръста на молбите за безработни е преминат и това е "светлина в края на тунела".

Бързото разпространение на пандемията COVID-19 продължава да затруднява американската икономика, а данните от първоначалните молби за помощи за безработица от днес, доказаха това за пореден път с пълна сила.

„Пазарът на труда поставя рекорди, но по всички грешни причини. Още 4.4 милиона искания за безработица бяха подадени през изминалата седмица, което доведе до безпрецедентните над 25 милиона само през последните четири седмици“, казва в имейл Грег Макбрайд, главен финансов анализатор на Bankrate.

Прогнозите за данните варираха в широки граници, както и предишните седмици. Въпреки това, почти всеки един икономист смяташе, че молбите вероятно са били в рамките на милиони миналата седмица.

Някои щати бяха ударени по-силно от други миналата седмица и с натрупването на големи изоставания предстоят още болки, според икономистът от UBS Сет Карпентер. Щатите, които по-късно се присъединиха към насоките за „карантина“, се очакваше да видят голям ръст в подадените искове.

В допълнение, търсенията с Google за „обезщетения за безработица“ продължиха да се покачват през последния месец. Възходящата тенденция започна на 11 март точно преди президентът Доналд Тръмп да обяви избухването на COVID-19 за национална спешна ситуация на 13 март.

Случаите с коронавирус все още се увеличават, макар и според някой вече да са преминали своя пик, а някои щати да се подготвят за рестартиране на икономиките си.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg