EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

САЩ&арабски държави бомбардираха ИД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ&арабски държави бомбардираха ИД

mail12:05 | 23.09.2014прегледи 871 коментарикоментари 0


Във вторник, преди зазоряване, САЩ и техни съюзници са нанесли въздушни удари по позиции на джихадистката групировка „Ислямска държава” на територията на Сирия. Говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кирби, заяви, че армията на САЩ и силите на партньорска нация са „предприели военни действия срещу терористите от „Ислямска държава” в Сирия, използвайки смесица от изтребители, бомбардировачи и удари посредством ракети „Томахоук”, изстреляни от бойни кораби в морето”.
„Решението за нанасяне на въздушни удари е взето от началника на американското Централно командване, генерал Лойд Истин”, допълни Кирби.
Малко след обявяването на ударите стана ясно, че съюзниците на САЩ, които са взели участие във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Сирия, са арабски държави. По данни на американските медии Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са взели участие във въздушните атаки. Това е необикновен израз на регионална солидарност срещу заплахата от „Ислямска държава”, която завзе обширни територии в Сирия и Ирак.
Високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, потвърди, че „арабски партньори” са взели участие в бомбардировките, но не уточни кои страни са се включили. Ударите са били фокусирани върху позициите на „Ислямска държава” в провинция Рака. Други атакувани цели са разположени по границата между Сирия и Ирак.
От своя страна неправителствената организация „Сирийска обсерватория за правата на човека” заяви, че САЩ и техните арабски съюзници са извършили около 20 въздушни удара срещу позиции на джихадистите в сирийската провинция Рака. „Международната коалиция е извършила близо 20 удара срещу позиции, бази и пунктове на „Ислямската държава” в град Рака и в близост до селищата Табка, Аин Иса и Тал Абяд, при което са загинали джихадисти”, заяви Обсерваторията. Засега няма информация за точния брой на загиналите.
В същото време Дамаск заяви, че е бил информиран от САЩ за въздушните удари. „Американците информираха представителя на Сирия в ООН, че ще бъдат извършени удари срещу терористичната организация „Ислямска държава” в град Рака”, заяви външното министерство на Сирия пред сирийската държавна телевизия.
Днес американската армия и партньори на САЩ проведоха за първи път удари срещу позиции на групата в Сирия, като по този начин отвориха нов фронт срещу джихадистите.
 

източник:агенция Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg