EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Сахалин-2" ще има нов инвеститор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Сахалин-2" ще има нов инвеститор

mail13:35 | 17.10.2022прегледи 486 коментарикоментари 0


Нов акционер ще се включи до края на годината в проекта за втечнен газ "Сахалин-2" в Далечния изток, за да замени "Шел" (Shell), съобщи вицепремиерът Александър Новак, цитиран от агенция Интефакс, предаде Ройтерс. Той не посочи конкретни имена. "Шел" обяви по-рано тази година, че излиза от проекта, в който притежава 27,5 на сто, и отписва инвестиции на стойност от 1,6 милиарда долара.

EN.bg прпомня, че някои от японските компании, които купуват втечнен природен газ от руския комплекс "Сахалин-2", обмислят да сключат договори и с новия му оператор, който беше наложен от Москва по-рано през август, след като в началото на юли Русия пое едностранно контрол над петролно-газовия проект. Това съобщи агенция Киодо, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Новият оператор на петролно-газовия проект предлага същите договорни условия, при които работеше и предишният, пише японската информационна агенция. Той пое контрола над "Сахалин-2" по силата на указ на руския президент Владимир Путин, който беше издаден, след като част от чуждестранните акционери в проекта го напуснаха след руската военна инвазия в Украйна.

Японските корпорации "Мицуи" (Mitsui) и "Мицубиши" (Mitsubishi) изглежда запазват своите дялове в "Сахалин-2" и при управлението на новия оператор, пише ТАСС. Те притежават общо 22,5 процента от дяловете в проекта в руския Далечен изток. Руската държавна компания "Газпром" е собственик на 50 процента от "Сахалин-2".

Подновяването на участието на японски фирми в петролно-газовия проект би намалило притесненията в Япония от евентуално шоково поскъпване на сметките за енергия, ако страната бъде принудена да търси алтернативни източници на втечнен природен газ. Проектът "Сахалин-2" осигурява около 9 процента от вноса на втечнен газ в бедната на природни ресурси Япония. Управляващите в Токио обявиха, че го смятат за важен енергиен източник за страната, отбелязва Киодо.

снимка: Газпром


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg