EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саудитска Арабия ще осуети петролна криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саудитска Арабия ще осуети петролна криза

mail17:35 | 22.02.2011прегледи 1132 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия има капацитет да предотврати евентуални нарушения на доставките на суров петрол заради размириците в Либия, заяви саудитският министър на петрола Али ибн Ибрахим ал Нуейми, цитиран от Асошиейтед прес.
Официалната саудитска агенция по печата разпространи изказване на Нуейми, че производствените мощности на Саудитска Арабия имат капацитет от 12,5 милиона барела петрол дневно, което може да компенсира всяко спиране на международните доставки. Саудитска Арабия, която е фактически лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), в момента произвежда около 8 милиона барел петрол дневно.
Думите на Нуейми бяха потвърдени и от неговия заместник Абделазиз ибн Салман ибн Абделазиз, който заяви пред американската телевизия Си Ен Би Си, че страната му няма да позволи да настъпи недостиг на предлагането на петрол в момент, когато цената на черното злато скача заради сътресенията в Либия, предаде Франс прес.
Цената на петрола в Лондон днес се повиши над 106 долара за барел, докато кошницата на ОПЕК прехвърли 100 долара за барел за пръв път от две години и половина.
Страните производителки на петрол свикаха днес неофициална среща в Рияд, за да направят оценка на ситуацията в Либия, съобщи италиански правителствен източник, цитиран от Ройтерс.
Източникът посочи, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) възнамерява да насрочи извънредна среща за обсъждане на евентуално увеличение на добива на петрол заради сътресенията в Либия.
Участниците в срещата в Рияд изразиха безпокойство от дейността на спекулаторите и отражението й върху цените на петрола.
Съединените щати призовават всички страни производителки на петрол, включително от ОПЕК, да увеличат производството си в отговор на последния скок на цените на петрола. Това заяви днес в Рияд заместник-министъра на енергетиката Даниъл Понеман, цитиран от Франс прес.


 


Тагове: ОПЕК, петрол, Либия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048