EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саудитска Арабия инвестира в БГ земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саудитска Арабия инвестира в БГ земеделие

mail16:10 | 28.09.2011прегледи 833 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия има интерес да инвестира у нас в производството на зърно, зелени фуражи, месо и риба. Това е пакетът от хранителни продукти, които са обект на инвестиционни интереси от нас. Това каза министърът на земеделието на Кралство Саудитска Арабия Фахад Абдулрахман Балгунаим, който се срещна със земеделския министър Мирослав Найденов, предаде Агенция „Фокус”. Това е първото официално посещение на министър от Саудитска Арабия у нас. Представителите й вече са се срещнали с премиера Бойко Борисов.
Делегацията включва „сериозни бизнесмени”, обясни министър Мирослав Найденов.
Утре е организиран бизнес форум за осигуряването на необходимите контакти за сътрудничеството между двете страни. Интересът към инвестиции в България е голям, смята Найденов. Предстои подписване на договор гарантиращ двустранните инвестиции.
Министърът на земеделието на Саудитска Арабия Фахад Абдулрахман Балгунаим обясни, че за него е висока чест да е първият саудитски министър, който посещава България. „Тук съм с една огромна мисия, свързана с производството. Отношенията между нашите две страни са на едно ниско ниво. Установихме, че търговският обмен е много нисък в сравнение с възможностите, които съществуват. Малки са и взаимни инвестиции. При наличието на този дух на разбирателство между двете страни, аз се надявам да се увеличат и търговският обмен, и взаимните инвестиции. Всяка една от двете страни има своите предимства и когато се стиковат, може да се получи едно взаимно сътрудничество. Ние помним колко много скочиха цените на хранителните продукти през 2007 г. Тогава кралят беше силно притеснен от кризата, и страната ни дари 500 млн. долара за купуване на храни за нуждаещите се по света. Втората стъпка, която е предприета, е стимулирането на частния саудитски сектор в производство извън кралството. Причината за това е, че кралството страда от липсата на достатъчно вода, което не й позволява да развива своето производство в достатъчна степен”, каза Фахад Абдулрахман Балгунаим. Инвестиционни интереси на Саудитска Арабия се свеждат до инвестиране в хранително вкусовата промишленост и съответно размяна на стоки, свързани с промишлеността. Решенията за инвестиране се вземат изцяло от частните компании, уточни саудитският министър на земеделието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg