EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саркози подкрепя ядрената енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саркози подкрепя ядрената енергия

mail10:00 | 15.06.2011прегледи 432 коментарикоментари 0


Френският президент Никола Саркози заяви, че ядрената енергия е единствената "алтернативна" енергия, която ще позволи на Европа да покрие целите си за намаляване на емисиите на вредни газове, на фона на действията на Германия и Италия за отказ от тази технология, предаде ДПА. "Искам някой да ми покаж е, как ще спазим ангажиментите си за опазване на околната среда (...) като се развива енергетика с изкопаеми горива, чака се възобновяемата енергия и се ограничава ядрената енергетика", посочи той на конференция за суровинитев Брюксел.
Според Саркози ядрената енергетика е единствената, която ще позволи да бъдат спазени целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид. Франция разполага с 58 ядрени реактора, които произвеждат между 75 и 80 процента от електричеството на страната, припомня ДПА. На приключилия вчера двудневен референдум в Италия над 90 процента от италианците казаха "не" на плановете за възраждане на ядрената енергетика.
Германският канцлер Ангела Меркел пък пое ангажимент страната да излезе от ядрената енергетика до 2022 година. На конференцията в Брюксел Саркози посочи, че световното икономическо възстановяване е застрашено от спекулациите на пазарите за храни и суровини и призова за регулиране, подобно на регулирането в банковия сектор. "Крайната липса на регулация на финансовите пазари доведе света до ръба на пропастта. Пазар без правила не е вече пазар", посочи той в началото на конференцията в Брюксел преди дискусиите на Г-20 по темата.
Като председател на Г-20 Франция определи като приоритет въвеждането на правила срещу финансовите спекулации при цените на суровините, посочвайки, че може да се стигне до глад и политическа нестабилност. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че темата дълго време е била табу. Според него нараства консенсусът, че е необходима по-голяма прозрачност по тази тема. По-рано тази година ЕС пое ангажимент да направи някои изменения във финансовите си регулации, за да се гарантира по-голяма "пълнота, прозрачност и стабилност" на пазарите за суровини. Саркози посочи също, че е необходима по-голяма прозрачност и създаването поне на база данни, от която да се вижда кой какво търгува и какви са световните резерви.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg