EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сапатеро: Испания платежоспособна и силна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сапатеро: Испания платежоспособна и силна

mail14:15 | 16.06.2010прегледи 768 коментарикоментари 0


Испания е "платежоспособна, стабилна, силна страна, ползваща се международно доверие", заяви днес премиерът й Хосе Луис Родригес Сапатеро, цитиран от световните агенции, след искането за "уточнение", отправено от Брюксел, по мерките за строги
икономически ограничения, планирани от Мадрид.
"Също като много други страни Испания бе принудена да вземе бързи мерки (...) за спасяване на финансовата система, данъчно стимулиране, а днес - за намаляване на дефицита", каза испанският премиер, отговаряйки на въпроси към правителството,  отправени от депутати в парламента.
Министърът на икономика г-жа Елена Салгадо отрече Брюксел да е оказвал натиск върху Мадрид. Тъкмо обратно, според Салгадо, Еврокомисията е подчертала, че "Испания изпълнява задълженията си и има ясен ангажимент за постигане на целите " за намаляване на бюджетния дефицит, обявени от правителството. Тези мерки са "правилни, достатъчни и амбициозни", допълни Салгадо, цитирана от Франс прес.
Вчера Еврокомисията поиска от редица страни от ЕС, сред които Испания и Португалия, да "уточнят" мерките за строги икономии с цел да намалят дефицитите си след 2010 година, припомня АФП.
"Във всички случаи нашите заключенията са, че взетите мерки са достатъчни, за да бъдат постигнати целите за 2010 година", уточни вчера Брюксел.
Все пак европейската изпълнителна власт допълни, че "очаква Испания и Португалия  да уточнят мерките си в бюджетите 2011 година, представлявайки съответно 1,75 и 1,50 на сто от техния брутен вътрешен продукт (БВП), за да постигнат новите си цели", подчерта Комисията в комюнике си.
Днес пред депутатите г-жа Салгадо съобщи, че регионалните власти в страната са се ангажирали "да намалят дефицитите си за 2010 година и 2011 година с 11 милиарда долара, като тази цифра превишава искането на Комисията за представяне на по-големи
подробности".
Вчера испанските регионални власти, които гарантират основни услуги като здравеопазване и образование, се съгласиха да ограничат допълнително дефицитите си през следващите три години, свивайки разходите.
Общо 17-те автономни общини трябва да сведат дефицита си до 1,3 на сто от БВП, а не до 2,4 на сто, както се предвиждаше през март.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4184