EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Санкции за фалшиви болнични?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санкции за фалшиви болнични?

mail14:00 | 23.04.2010прегледи 959 коментарикоментари 0


Със 17 милиона лева повече са разходите на Националния осигурителен институт(НОИ) за болнични за първите три месеца на 2010 г., спрямо първите три месеца на миналата година. Да продължаваме да източваме държавния бюджет е недопустимо. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в кулоарите на парламента след като взе участие в парламентарния, контрол, съобщи агенция Фокус.
„Със злоупотребите, които стават с болничните, 17 милиона лева повече са сумите, които се изплащат от НОИ за първите три месеца, спрямо първите три месеца на миналата година за болнични. И какво - ние трябва да вдигнем с 1 % тази вноска. Това няма да е добре нито за работодателя, нито за работника”, каза министър Младенов.
„Трябва да се дисциплинираме и каквато и мярка да вземем, тя да важи до края на годината, в същото време да се намери най-добрият механизъм за контрол и да не се ощетява бюджетът на НОИ. Хората, които са болни, да си ползват болничните, хората, които не са болни – джи пи или лекари - да нямат право да се съгласяват на машинации с работника и работодателя, за да се ползват незаслужени болнични. Това е нашата цел”, каза социалният министър. Попитан дали ще има санкции за лични лекари, които изписват болнични без пациентът действително да е болен, министър Младенов каза, че ще има сериозни санкции. „В момента експертите обсъждат тези варианти, защото в крайна сметка не можем да продължаваме да се лъжем един друг”, заяви министър Младенов.
Той каза още, че има консенсус на този етап между синдикатите и работодателите - старите отпуски да бъдат ползвани до 31 декември 2011 г. „Всички тези мерки, които дискутираме в момента, и за болничните и отпуските, целят да се дисциплинираме всички – и работниците и работодателите, и самата държава и контролните институции. Това е основната цел. И аз се надявам, че ще спрем да се лъжем един друг, защото в крайна сметка лъжем държавата, оттук нататък лъжем и себе си. Това е целта. Ние не ограничаваме правата. Ние не отнемаме отпуски и искаме хората да си ползват отпуските, за да си възстановят силите, това е нашата цел”, каза Младенов.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg