EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Санкции за Турция заради сондажите в Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санкции за Турция заради сондажите в Кипър

mail15:05 | 16.07.2019прегледи 889 коментарикоментари 0


Външните министри на страните в Европейския съюз наложиха първоначални санкции срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър.

ЕС предприе серия политически и финансови мерки, за да санкционира продължаващите незаконни сондажи на Турция в териториалните води на Кипър, въпреки предупрежденията на Брюксел.

В декларация, приета късно снощи, министрите заявиха, че в светлината на "продължаващите и нови незаконни сондажни дейности" на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт и ще приканят Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция.

Също така ЕС намалява с близо 150 млн. евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г. В случай на несъобразяване или последващо ескалиране на напрежението ЕС е готов да нови фокусирани мерки срещу физически лиза и компании, свързани със сондажите.

На практика със санкциите 27-те страни от Блока подкрепиха Кипър, макар че в Никозия призоваваха за доста по-решителни действия. Според анализатори обаче за ЕС е важно да продължи връзките с Турция в енергетиката, борбата с тероризма и спирането на нелегалните имигранти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg