EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само търговията с хранителни стоки отбелязва ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само търговията с хранителни стоки отбелязва ръст

mail15:03 | 09.10.2009прегледи 764 коментарикоментари 0


Приходите от продажби за август 2009 г. по предварителни данни намаляват с 19.1% в сравнение със същия месец на предходната година, сочат оповестените днес данни на НСИ.
Най-близо до равнището на август 2008 г. остава търговията на дребно, като общото намаление от 9.5% се дължи изцяло на съставните групи дейности, свързани с търговията на всички видове нехранителни стоки. Спадът е незначителен в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 1.9%. В същото време в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита и в търговията с компютърна и комуникационна техника намалението достига съответно 20.0 и 20.4%.
Положително влияние върху индекса оказва увеличението в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, при която се наблюдава ръст от 2.5%, свързан със сравнително постоянния характер на потреблението.
В търговията на едро е регистриран спад от 18.5%, в резултат на отчетеното намаление във всички съставни групи дейности. В търговията с нехранителни потребителски стоки и търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отрицателните темпове са съответно 4.1 и 7.9%, като двете дейности формират около 40% от обема на приходите. Значително влияние върху общия индекс оказва намалението в търговията с машини, оборудване и части за тях - 29.6%, търговията с компютърна и комуникационна техника - 24.8%, и търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) - 22.2%, тъй като трите дейности създават около половината от обема на приходите.
В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига 48.2% и се дължи основно на отчетения спад в търговията с автомобили и мотоциклети - 49.2%, която формира около 93% от обема на приходите.
През август 2009 г. приходите от продажби намаляват и спрямо предходния месец, като общият спад от 4.7% се определя от отрицателните темпове и в трите основни търговски дейности. Незначително е намалението в търговията на дребно - 0.6%, докато в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът достига 15.4%. Определящо влияние върху общия индекс оказва отчетеното намаление от 5.2% в търговията на едро, поради високия относителен дял на дейността в обема на приходите - около 70%.
За периода януари - август 2009 г. приходите от продажби намаляват с 13.5% в сравнение със същия период на предходната година. Това се дължи на отчетения спад във всички съставни дейности, с изключение на търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, която отбелязва ръст от 2.9%. В търговията на дребно и търговията на едро намалението е съответно 8.4 и 11.7%, а при търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт спадът достига до
37.6%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg