EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само сериозни инвеститори ще размразят АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само сериозни инвеститори ще размразят АЕЦ "Белене"

mail23:00 | 29.09.2012прегледи 780 коментарикоментари 0


 Данаил Алеков, специален пратеник на EconomyNews.bg

Готови сме да водим преговори със всеки сериозен инвеститор за размразяване на проекта „Белене”. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти на семинар в к.к. „Златни пясъци”. Условията, на които трябва да отговаря всеки един инвеститор са известни за цялото общество - да няма дългосрочни договори, да се платят всички задължения и да отпаднат исканията на „Атомстройекспорт”. Министърът обясни, че е поел ангажимент журналистите първи да разберат, когато има интерес към АЕЦ „Белене”. „Това е причината да доведа инвеститора направо в Парламента - моята първа среща с Global Power Consortium беше в сряда от 14 ч. Когато се появи някой друг, първо ще дойде в Народното събрание в сряда от 14 ч.”, каза Добрев. Министърът заяви, че това е най-мащабният проект за България и всичко трябва да се прави прозрачно, а не с уговорки в кабинета.
Ако Global Power Consortium не се окаже достатъчно сериозен инвеститор, това няма да рефлектира върху имиджа на страната ни като инвестиционна дестинация, заяви Добрев по повод твърденията, че америкаският консорциум е съмнителен инвеститор. „Не виждам как това би ударило имиджа на страната ни като инвестиционна дестинация”, заяви още министърът.
„В обществото се носеха слухове за американски пенсионен фонд, предполагам това е бил същият този инвеститор”, заяви Добрев и изрази надежда, че още другата седмица ще получи отговор на запитването до американските власти за инвеститора.
Добрев отбеляза , че инвеститорският интерес от Global Power Consortium не означава, че проектът „Белене” е размразен. Ние няма да спрем да работим по арбитражните дела, нито ще се откажем от парламентарна комисия за АЕЦ „Белене”, категоричен е министърът.
По отношение на иска на „Атомстройекспорт”, Добрев заяви, че исканията не са формулирани толкова конкретно, а защитата е изготвена достатъчно добре. „Обикновено такива дела траят минимум 1 година, след като бъде назначен арбитър. Все още няма определен състав на арбитража за първоначалният иск от 58 млн. евро, така че в момента предстоят различни действия в арбитражния съд, но не и окончателно решение”.
Добрев отхвърли твърденията, че се водят преговори с „Атомстройекспорт”. „При положение, че вече сме в съда, няма какво да преговаряме”, каза министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg