EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само 10 дни платен отпуск се прехвърля

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само 10 дни платен отпуск се прехвърля

mail13:40 | 16.02.2011прегледи 3139 коментарикоментари 0


Не повече от 10 дни от платения отпуск да може да се прехвърлят за следващата година при уважителни причини, реши парламентът, като прие на второ четене текстове от промените в Кодекса на труда, с които се уточнява окончателно режимът на ползване на отпуските, съобщава Дарик. Остава разпоредбата, според която по важни производствени причини работодателят може да отложи до 10 дни от платения годишен отпуск на служителя. До 10 дни от отпуска ще могат да се прехвърлят за другата година, ако работникът не е могъл да го вземе заради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете.Въвежда се правилото неползваният платен годишен отпуск за 2010 година да се ползва до 31 декември 2012 година. Социалистите отново се заканиха да дадат този текст на Конституционния съд, защото смятат, че двегодишната давност трябва да влезе в сила от тази година, а не от 2010-а.

„Става въпрос за нарушаване на конституционни права. Кога направихме анализ, кога видяхме този анализ колко хора не са си използвали отпуската за 2010-а? И заради тези хора ние трябва да се върнем отново в Конституционния съд. Що за упорство е това? Ние всички знаем защо се правят тези промени. Те се правят, защото трябваше да бъдат уволнени едни хора и понеже не искаме да им платим едни пари, трябва да направим всичко възможно, за да се уредят проблемите с отпуските. Да, добре, от 2011-а всички знаем, че имаме период, в който ще си ползваме отпуските и повече не може. Добре, това го приемаме всички", каза депутатът от левицата и бивш социален министър Емилия Масларова.

„Нашата цел не е да не плащаме на тези, които не са ползвали отпуски, а за в бъдеще да подкрепим тази порочна практика. Какво заварихме тук, в Народното събрание? 42 000 дни неползвана отпуска. И, забележете, шефът на „Държавен вестник" имаше да ползва 370 дни", каза от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.С измененията влиза в сила изискването до 31 декември на предходната календарна година работодателят да утвърждава график за ползването на платените годишни отпуски. Графикът за ползването на почивките за 2011 година ще може да се утвърждава до 31 март. Редът за изменение на графика ще се урежда с наредба на Министерския съвет.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg