EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сами замърсяваме въздуха си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сами замърсяваме въздуха си

mail14:10 | 29.12.2015прегледи 989 коментарикоментари 0


Когато хората купуват нискокачествени въглища, те купуват повече, но и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отопление. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“  експертът Иван Ангелов, директор на Дирекция опазване на чистотата на въздуха към Министерството на околната среда и водите.
Според статистиката повече от половината български домакинства използват твърди горива за отопление, което значително повишава замърсяването през зимата, поясни още Ангелов и допълни, че този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто, ако се използват сухи дърва за огрев: Тези хора, които се отопляват на дърва, могат да използват сухи дърва – това значително намалява емисиите на вредни вещества, не само на финни прахови частици, а при това те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях. Тези хора, които се отопляват на въглища, е добре да се запасяват с по-високо калорични въглища защото тези въглища имат по-ниско съдържание на сяра и на пепел. Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в населените места към момента заради мъглите, подчерта още експетрът от Министерството на околната среда и водите.

Във връзка с множеството запитвания, МОСВ за пореден път информира, че няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища, считано от 2016 г. На МОСВ не е известно да се водят преговори за въвеждане на такава. Нещо повече – ако темата бъде повдигната, министерството ще бъде твърдо против.  Категоричното становище и политика на МОСВ е да се подобрява качеството на въздуха не чрез забрани, а чрез стимули, отчитайки социално-икономическото положение в страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888