EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С. Корея с голям внос на руски стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Корея с голям внос на руски стоки

mail13:30 | 12.02.2024прегледи 462 коментарикоментари 0


Северна Корея (КНДР) е внесла значително по-голямо количество стоки миналата година и е разширила търговията с новия си партньор Русия, предаде ДПА, като цитира поверителен доклад на експерт на ООН, до който е получила достъп.

"Общият обем на търговията през 2023 г. е надхвърлил равнището за 2022 г.", се посочва в доклада. Някои от поръчаните стоки може да бъдат класифицирани като предмети на лукса, вносът на които в авторитарната държава е забранен.

КНДР като цяло се изолира в навечерието на коронавирусната пандемия, като търговията почти напълно замря. При все това вносът до септември 2023 г. е достигнал 1,4 милиарда долара, в сравнение с 911 милиона за цялата 2022 г.

Най-големият търговски партньор на Пхенян остава Пекин, но до есента на миналата година търговията с Москва е достигнала 28 милиона долара - с изключение на стоките, които са подложени на санкции. Те включват и доставките на оръжие за Русия, които също се споменават в доклада.

Северна Корея е обект на широки санкции на ООН и забрани за внос заради ядрената си програма.

Докладът е първият от двата годишни документа на експертната група. Той беше представен на Съвета за сигурност на ООН в края на миналата седмица.

На срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента Владимир Путин в Русия през септември двамата държавни глави приеха да разширят сътрудничеството си "във всички сфери" и тази договореност се осъществява.

През октомври Белият дом заяви, че Пхенян е изпратил на Русия над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси за войната в Украйна. Докладът на ООН също ги споменава, като се позовава на високопоставен представител на "страна членка".

Тази седмица в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Русия е разрешила освобождаването на милиони долари замразени севернокорейски активи и е възможно да помага на Пхенян в достъпа до международната банкова система, отбелязва южнокорейската агенция Йонхап. Според представители на разузнаването на съюзнически на САЩ страни са били освободени 9 милиона долара от общо 30 милиона, депозирани в руска финансова институция.

Средствата са били освободени след изпращането на оръжия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158
30391