EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С. Арабия купува 10% от летище "Хийтроу"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Арабия купува 10% от летище "Хийтроу"

mail13:03 | 01.12.2023прегледи 563 коментарикоментари 0


Фондът за национално благосъстояние на Саудитска Арабия (PIF) се е съгласил да купи 10-процентен дял от летище "Хийтроу", предаде ДПА.

Испанският инфраструктурен гигант "Феровиал" (Ferrovial) обяви, че ще продаде 25-процентния си дял от най-натовареното летище в Европа на саудитския инвестиционен фонд и френската компания "Ардиан" (Ardian), която ще се сдобие с 15-процентен дял.

"Феровиал" е най-големият акционер от 2006 г. и обяви, че ще спечели поне 2,4 милиарда британски лири (3,04 милиарда долара) от холдинга.

Това се случва след миналогодишната информация, че инвеститорът се е опитал да продаде дела си с оглед на рязкото възстановяване на броя на пътуващите.

Миналия месец 7 милиона пътници са преминали през летището в Западен Лондон, което е растеж с 19 на сто спрямо същия месец на миналата година. Финализирането на продажбата на дела е предмет на регулаторно одобрение.

Саудитският инвестиционен фонд ще се превърне в поредния суверенен фонд, който се сдобива с дял от летището, присъединявайки се към Катарския инвестиционен орган, който вече е акционер в Еф Джи Пи Топко (FGP Topco), дъщерна компания на "Хийтроу".

Саудитският инвестиционен фонд, който е инвестирал и в други транспортни съоръжения, технологични фирми и спортни отбори като "Нюкасъл юнайтед", притежава активи за над 700 милиарда долара.

Той е контролиран от саудитския принц Мохамед бин Салман Ас Сауд, чието правителство бе обект на обвинения за нарушаване на човешките права.

"През последните 17 години ние допринесохме за преобразяването на "Хийтроу" заедно с останалите инвеститори", заяви Люк Бугеха, главен изпълнителен директор на "Феровиал еърпортс".

"Това включва надзор на инвестиция от 12 милиарда британски лири, разширявайки капацитета със строителството на Терминал 2 и подобряване на оперативните резултати", каза той./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037