EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

С 1% спад на немския износ за UK

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 1% спад на немския износ за UK

mail12:34 | 12.07.2016прегледи 686 коментарикоментари 0


Германската търговска и промишлена камара (DIHK) понижи прогнозите си за немският износ за Великобритания, след като британците решиха да напуснат ЕС, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от Инфосток. В същото време редица немски компании, които са членове на камарата, са обявили, че планират да съкратят част от персонала в британските си поделения.

DIHK обяви, че вече очаква понижение с 1% на немския износ за Обединеното кралство през 2016 година след решението за Brexit при предишна прогноза за ръст на експорта с 5 на сто. За 2017 година Търговската и промишлена камара на Германия е още по-песимистично настроена и очаква спад на износа за Великобритания с 5 на сто.

Според социологическо проучване сред 5 600 немски фирми по поръчка на DHIK, цели 26% от анкетираните компании са отбелязали, че планират да съкратят работни места в техни поделения, разположение в Обединеното кралство.

Веднага след шокиращия избор на британците да напуснат ЕС, мнозина икономисти предупредиха, че това ще навреди на немския износ и ще намали растежа на германската икономика с до 0,5 на сто през следващата година.

Трябва да се има предвид, че през 2015-а година германските фирми са изнесли стоки за Великобритания в размер на около 89 млрд. евро, което прави Обединеното кралство третата най-важна дестинация за немския експорт. В същото време Германия е внесла британски стоки на стойност от около 38 млрд. евро, което означава, че търговският излишък на водещата европейска икономика с Великобритания е бил в размер на около 51 млрд. евро.

С оглед на факта, че общият обем на търговия между двете държави е бил в размер на 127,5 млрд. евро, Великобритания е петия най-значим търговски партньор на Германия след САЩ, Франция, Холандия и Китай. От страна на Великобритания, Германия пък е най-важния търговски партньор, изпреварвайки дори САЩ.

 


Тагове: UK, немски износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg