EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рюте атакуван в Европейския парламент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рюте атакуван в Европейския парламент

mail06:10 | 14.06.2018прегледи 2940 коментарикоментари 0


Холандският премиер Марк Рюте говори пред Европейския парламент в рамките на дебат за бъдещето на Европа. В словото си той поздрави специално България за Председателството на Съвета на ЕС, предаде от Страсбург специалният пратеник на EconomyNews.bg Кармелита Денева. Според оценката на Рюте страната ни се справя добре и с миграцията. Холандският министър-председател се обяви за силен Европейския съюз. Той изказа и пожелания за рожедния ден на българския си колега Бойко Борисов.

Българският евродепутат Андрей Ковачев обаче заяви, че няма нужда от честитки за Борисов, а от справедливо отношение към страната ни, която е изпълнила всички критерии за Шенген и Еврозоната. По думите му, зад гърба на Рюте се крият и други европейски лидери.

По време на дебата в Европарламента двама румънски депутати също отправиха питане към Рюте относно Шенген и присъединяването на България и Румъния. Те обвиниха Холандия в безпринципност по отношение на двете страни.

На фона на дюдюкания в Европарламента, в отговор Марк Рюте повтори, че двете страни все още имат проблеми с корупцията и механизма за проверка.

Резервите на Холандия са сред последните пречки София и Букурещ да влязат в шенгенското пространство. По-рано тази година Рюте заяви, че подкрепя присъединяването на България към Шенген, но работата по въпроса все още не е приключила.

Рюте коментира още:

Холандският премиер Марк Рюте призова днес за единство в Европейския съюз срещу заплахите за световния ред, идващи и от Русия, и от САЩ.

"Дори отношенията ни с нашия най-важен съюзник не са такива, каквито бяха в миналото".
Рюте напомни, че президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран, и наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа.

"Но, разбира се, ние оставаме приятели и съюзници", каза холандският премиер. "За нашата отбрана е важно да продължим диалога със Съединените щати дори и сега да има големи семейни разправии".

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който също е холандец, атакува Тръмп с по-остри думи в реч пред евродепутатите. "Тръмп е американският президент, който е убеден, че е по-добре разединен, отколкото единен (Европейски) съюз", каза Тимерманс. Той оцени високо поведението на предишни президенти на САЩ като Джон Кенеди и Роналд Рейгън при историческите им посещения в Берлин и подчерта, че основите на отношенията ЕС - САЩ "няма да бъдат разрушени от един президент".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg