EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръстът на индустриалните имоти продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръстът на индустриалните имоти продължава

mail15:04 | 09.02.2017прегледи 793 коментарикоментари 0


Подобно на офисния пазар, и в сегмента на индустриалните имоти сделките за площи в строеж имаха значителен дял през 2016. Почти всички проекти с площи под наем, завършени през годината в София, бяха запълнени преди получаване на разрешение за ползване. Показва анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България.

В това число влизат вторият етап на East Ring Logistics Park в Нови Хан, Ring Road Logistic Park в Кривина, първата фаза от Industrial Park Sofia East, както и нов етап от Universal Logistics Park на бул. “Цариградско шосе”. В резултат от активния наемен пазар инвеститорите в повечето от изброените проекти планират или вече са започнали строителството на нови фази.

„Излизането на нови проекти Клас А показа активната страна на пазара в София, където през 2016 регистрирахме повече и по-големи сделки с наематели в логистичния сегмент. Констатираме сериозен интерес и очаквам пазарът да продължи да се развива с ускорените си темпове от последните години, т.е. между 30 и 40 000 кв. м усвояване на логистични площи и то само в София“, заяви Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“.

След лекия ръст от предходната година за момента наемите в София остават стабилни на нива от €4.2/кв. м и €3.80/кв. м за площи над 5 000 кв. м.

Стремежът на редица бизнеси за експанзия поддържа активен и пазара на парцели, както и строителството по поръчка (build-to-suit). Сред примерите за подобни сделки е бъдещият хъб на DHL в района на Летище София, който ще бъде изграден на терен на „България Ер Мейнтенанс“.

Пазарът на парцели през миналата година също бе активен както в градовете, така и в оформящите се индустриални зони извън тях. Сред по-големите сделки през изминалата година бяха две покупки на парцели с проекти за строителство на офис сгради в София. В страната пазарът бе движен основно от търсенето на земя за производства в областта на леката промишленост и автомобилните части.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034