EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръстът на британските заплати изпреварва инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръстът на британските заплати изпреварва инфлацията

mail18:10 | 19.10.2023прегледи 397 коментарикоментари 0


Заплатите във Великобритания се увеличават по-бързо от инфлацията за първи път от близо две години, сочат официални данни, цитирани от ДПА. 

Редовните приходи на британските граждани са нараснали с почти рекордните 7,8 на сто за трите месеца до август, което е с 0,7 на сто над отчетената инфлация на потребителските цени (CPI), съобщава Националната статистическа служба на страната.

Основните заплати на Острова, в които не са включени бонусите, се повишават с 0,1 на сто на годишна основа над нивото на инфлацията на потребителските цени през трите месеца до юли, сочат актуализираните данни на британската статистика. Това означава, че за първи път от октомври 2021 г. заплатите във Великобритания се увеличават по-бързо от нарастването на цените на дребно.

"Това, че инфлацията се понижава, а заплатите нарастват в реално изражение, е хубава новина, тъй като така хората разполагат с повече пари. За да запазим това положително развитие, трябва да се придържаме към нашия план, който предвижда снижаване на инфлацията наполовина", посочи британският министър на финансите Джереми Хънт.

Основните заплати са се повишили с ревизираните нагоре 7,9 на сто през трите месеца до юли, според Националната статистическа служба.

Инфлацията отслабва до 6,7 на сто на годишна основа през август, след като през октомври 2022 г. достигна до 41-годишен връх от 11,1 на сто. Официалните данни сочат, че тя отслабва още повече през септември, до 6,6 на сто на годишна основа, посочва ДПА.

Свободните работни места в Обединеното кралство намаляват до 988 000 през трите месеца до септември, което представлява спад с 43 000 работни позиции спрямо предходното тримесечие, сочат данните на британската статистика. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg