EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръстът в ЦИЕ през 2012 повсеместен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръстът в ЦИЕ през 2012 повсеместен

mail17:20 | 06.07.2011прегледи 668 коментарикоментари 0


“Гърция и кризата с публичния дълг са наистина основна тема, но истински важните неща за Централна и Източна Европа, са изцяло различни”, коментира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, подразделение на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ). Главният анализатор потвърждава оптимистичните очаквания, че наблюдаваният от 2010 г. ръст, макар и със значителни различия, ще обхване по-голяма част от региона и след преходната 2011 г.
“Днес всички страни с високо-конкурентни експортно-ориентирани икономики имат явни предимства”, обяснява Брециншек. “Страните, поддържащи близки отношения с Германия и с германския бизнес по-конкретно, се радват на експанзия, което вече помогна икономиките на Полша и Словакия да достигнат своите потенциални темпове на растеж”. Брециншек очаква 3.3% ръст на БВП през 2011 г. в Централна Европа (ЦЕ). За разлика от тях, страните в Югоизточна Европа (ЮИЕ) отчитат слаб напредък през първото полугодие на 2011 г., в резултат на което се очаква ръст от 1.9% за цялата година. Брециншек обяснява разликите в ръста с факта, че вътрешното потребителко търсене все още не се е възстановило. Подобрение се очаква през 2011 г. , което ще измести износа от водещата му роля за икономическия растеж през 2012 г., доколкото неговата динамика ще отслабне осезаемо в синхрон със забавянето в Европа. На този фон, предвид очаквания ръст на БВП от 4.5% за 2011 г за страните от ОНД, Брециншек приема за основателни прогнозите си за ръст от 3.8% в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). А за предстоящата 2012 г. може би съществува риск вътрешната икономическа активност да е надценена.
Няколко централни банки в ЦИЕ ще увеличат лихвените проценти
На базата на прогнозата за спад на инфлационните нива в региона от втората половина на тази година до средата на 2012 г., Брециншек очаква, че само онези централни банки в ЦИЕ с фокус върху паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличат лихвените проценти.
“Чувстваме необходимост от действия в Полша и Чехия в частност, докато Русия вероятно ще достигне максимума от 8.5% през второто полугодие на тази година”, обяснява Брециншек.
Според него дори в страни като Унгария и Румъния, където се очаква инфлационните нива да са доста по-ниски поради базисни ефекти, валутните фактори могат да доведат до запазване на нивата на основните лихвени проценти до края на годината.
По-добро представяне за повечето валути в ЦИЕ
На базата на предположението, че ситуацията в Гърция ще се успокои в краткосрочен план, Брециншек очаква малко по-добро представяне за повечето валути в ЦИЕ, дължащо се на засилване на еврото. “Въпреки това, настоящият спред в доходността по отношение на еврозоната ни кара да се въздържаме от директна препоръка за „купуване” на облигации, което е валидно както за еврооблигациите, издадени от ЦИЕ, така и за местните държавни облигации”, обяснява той.
Капиталовите пазари в ЦИЕ: препоръки „Купувай” и свръхтегло за Русия
„Окуражаващите първи шест месеца на фондовите борси в ЦИЕ с изключение на Виена и Москва би трябвало да бъдат последвани от благоприятни тенденции през второто полугодие на годината. Настоящата инерция от икономическата дейност благоприятства ръста на приходите в региона, като в повечето страни той ще е двуцифрен”, прогнозира анализаторът на Райфайзен Рисърч. Заедно с Русия той залага и на страните от Югоизточна Европа, в които ръстът ще е по-висок поради ниската база в резултат на рецесията. Временното решение на гръцкия проблем би трябвало да даде глътка въздух на основния индекс и той да нарасне с между 7 % и 10%.


 


Тагове: ЦИЕ, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg