EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ръст на производството в ГОРУБСО-Мадан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на производството в ГОРУБСО-Мадан

mail12:08 | 20.01.2022прегледи 719 коментарикоментари 0


ГОРУБСО-Мадан отчита ръст на производството през 2021 г. и близо 26 000 тона произведен концентрат, което е рекордно за дружеството количество от 1991 г. досега, заяви за БТА Сергей Атанасов, изпълнителен директор на минното предприятие. Според него годината не е лоша за дружеството, въпреки всичко, което се случва като икономическа конюнктура и особено драстичния скок на цените на горивата. Сметките за електричество на минното предприятие са увеличени три-четири пъти през последното тримесечие. Над 7,5 млн. лв. е планираната инвестиционна програма на ГОРУБСО-Мадан за 2022 г., според данни на ръководството.
Добитата оловно-цинкова руда през 2021 г. е над 390 хиляди тона, което е най-доброто производство за ГОРУБСО-Мадан за последните 30 г. Като стабилизиращ фактор се отчита относителното нормализиране на цените на оловото и цинка, повишени с около 15-20 процента през 2021 г. след драстичния срив на нивата около началото на пандемията през 2020 г. Най-сериозните проблеми се очертават около поскъпването на електроенергията, което може да се отрази забавящо или блокиращо на инвестиционната програма за тази година. Наред с инвестициите се планира и увеличение на заплатите с около четири-осем процента.
Очакванията на ГОРУБСО-Мадан са през тази година да се обяви най-после концесия за добив от рудник "Северна Петровица", който е една от "потопените" мини след ликвидацията в бившето държавно дружество. Работи се по разработването на две нови рудодобивни площи, за които има издадени разрешения за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg