EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на потреблението на ток, отича ЕВН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на потреблението на ток, отича ЕВН

mail14:40 | 07.12.2010прегледи 589 коментарикоментари 0


Наблюдава се трайна тенденция на увеличение на потреблението на ток, показват данните на електроразпределителното дружество ЕВН, събрани в диспечерския център в Пловдив.
Управлението на диспечерската зала в Пловдив бе показано пред журналисти днес, предаде БТА.
Заради топлото време през ноември тази година потреблението на ток в Югоизточна България е намаляло със седем процента спрямо ноември 2009 г. , но за цялата 2010 г. се очаква потреблението на ток от клиентите на ЕВН да се повиши с около един процент, като подобно увеличение се наблюдава и спрямо предходните години.
Налице е и нарастване на максималното натоварване на системата през някои дни в зимните месеци, отчетоха диспечерите.
През януари 2010 г. натоварването е било 1945 мегавата, през януари 2009 г. - 1897 мегавата, а през януари 2008 г. - 1880 мегавата.
След извършени инвестиции в увеличаване сигурността на мрежата в курорта Пампорово, през тази зима той ще може да посрещне максимално посещение на туристи и поне четири пъти повишаване на натовареността на системата, съобщиха от ЕВН.
Инвестициите в мрежата в Пампорово са над 28 млн. лева от 2006 г. до 2010 г., а за 2011 г. се предвижда инвестицията да бъде между 7.3 и 8 млн. лева, в зависимост от одобрените от ДКЕВР разходи на дружеството.
След навлизането на ЕВН на българския пазар деветте диспечерски центъра в Югоизточна България са били обединени в четири, а от догодина ще останат само два - в Пловдив и в Стара Загора, предвижда стратегията на дружеството. За пръв път в България от една диспечерска зала се наблюдава управлението на електроразпределителната система и топлофикацията на Пловдив.
От диспечерския център на ЕВН не отчитат намаление на абонатите на топлофикационното дружество за сметка на повишеното потребление на ток, дори има нови присъединени към топлофикация обекти.
Централното топлоснабдяване е услуга, която работи добре в цяла Европа и се надявам, че тя ще заработи добре и тук, заяви Йорг Золфелнер, регионален мениджър на ЕВН за България.
Компанията инвестира в изграждането на когенерация на пловдивската топлофикация, която, след като бъде въведена в експлоатация, ще доведе до 10-15 процента понижение на цената на парното при действащите цени на природния газ.
Очаква се газовата турбина да бъде доставена през май, а обектът да бъде завършен през ноември 2011 г. През пролетта и лятото на строителната площадка ще работят около 300 души, посочиха от компанията.
В отговор на журналистически въпрос Золфелнер заяви, че очаква през първото тримесечие на 2011 г. на ЕВН да бъдат прехвърлени 70 процента от собствеността по проекта "Горна Арда", а останалите 30 процента да бъдат за НЕК.


 


Тагове: ток, ЕВН, НЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg