EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ръст на инфлацията във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на инфлацията във Великобритания

mail11:50 | 18.09.2017прегледи 10198 коментарикоментари 0


През август годишната потребителска инфлация във Великобритания бележи силен ръст, показват данни на официалната статистика ONS. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с цели 0,6% на месечна база при очаквания за повишение с 0,5% и след слабо негово понижение с 0,1% през юли.

На годишна база инфлацията във Великобритания се ускори от 2,6% до 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нарастване на инфлацията с 2,8 на сто. Трябва да се има предвид, че обезценката на британската лира като реакция на вота на британците преди година за излизане от ЕС, доведе до ръст на потребителските цени през май тази година точно с 2,9% - най-висока инфлация на Острова от април 2012-а година, когато тя удари 3 на сто.

В основата на това рязко повишение на инфлацията стоят цените на дрехите и на обувните принадлежности, които нараснаха през август с рекордно темпо на годишна база. Само цените на облекло и дрехи се увеличиха през август с цели 4,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солиден ценови ръст от 1997-а годна насам, когато стартира проучването на ONS.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна от 2,4% през юли до 2,7% през август при очаквания за доста по-скромно повишение с 2,5%. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи по-силен от очакваното ценови растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което е допълнителен знак за ускоряване на потребителска инфлация.

През август растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забърза на годишна база до 7,6% от 12-месечно дъно от "едва" 6,2% през юли.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши спрямо година по-рано с цели 3,4% от 3,2% през юли и осреднена прогноза за повишение с 3,1 на сто.

Тези по-високи данни могат да подсилят мнението на Английската централна банка, че вероятно ще се наложи по-скорошно повишаване на основните лихвени ставки въпреки сдържаният икономически растеж.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg